Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-07-03 08:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/myndigheternas-kopta-utvarderingar-ar-opalitliga/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Myndigheternas köpta utvärderingar är opålitliga”

Chansen att vinna en upphandling ökar sannolikt om konsultföretaget är känt för att göra utvärderingar som behagar uppdragsgivaren, skriver artikelförfattarna.
Chansen att vinna en upphandling ökar sannolikt om konsultföretaget är känt för att göra utvärderingar som behagar uppdragsgivaren, skriver artikelförfattarna. Foto: Magnus Hallgren

DN DEBATT 27/5.

Åtta ekonomiforskare: I mer än 90 procent av fallen håller de egna utvärderingarna inte vetenskaplig kvalitet.

Myndigheter som verkar inom närings- och innovationspolitiken finansierar i hög grad sina egna utvärderingar. Dessa är mer positiva än utvärderingar av oberoende aktörer. Nu måste genomgripande förändringar göras, annars riskeras tilliten, skriver åtta forskare.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis hela sommaren!

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.