Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-02 23:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/nar-man-inte-far-saga-vissa-ord-blir-spraket-oklart/

DN DEBATT

DN Debatt. ”När man inte får säga vissa ord blir språket oklart”

Ordval kan vara en glödhet fråga, och vi får allt fler och allt aggressivare ”språk­poliser” som talar om vad som är rätt och fel. Vi uppmanas säga ursprungsamerikan och inte indian, skriver Lars Melin. Bilden från 1926 visar lekande småpojkar.
Foto: TT

DN DEBATT 12/1. Får man säga dvärg och indian? Heter det handikapp eller funktionsvariation? Förbud mot vissa ord löser inte i praktiken olösliga problem – i stället väcker det osäkerhet och skapar tystnad hos vanliga svenskar. De enda som är nöjda är språkaktivisterna själva, skriver språkforskaren Lars Melin.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis hela sommaren.

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 75 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.