”När ska vi stockholmare få tid att älska och skratta?” - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Debatt

”När ska vi stockholmare få tid att älska och skratta?”

Lämna och hämta tvätten i tunnelbanan? Det föreslår Socialdemokraterna ska bli en vardagstjänst för stockholmarna.
Lämna och hämta tvätten i tunnelbanan? Det föreslår Socialdemokraterna ska bli en vardagstjänst för stockholmarna.
Kollektivtrafikresenärerna i Stockholm ska tjäna – inte förlora – tid på väg till och från jobbet. Vi vill därför formulera en ny strategi som gör det möjligt att bygga in kollektiva vardagstjänster i SL:s lokaler. Stockholmarna ska kunna hämta sina matkassar på väg ut från t-banespärren på hemvägen, lämna sin smutsiga tvätt på stationen på morgonen och hämta den rena på vägen hem. De ska också kunna få hjälp av en ”butler” i kollektivtrafiken som uträttar ärenden. Vi vill också bygga nya förskolor och parkeringar i kollektivtrafiknära lägen för att minimera tidsspillet, skriver Ilija Batljan och Carin Jämtin.

Vad är ett rikt liv för dig? Den frågan har Socialdemokraterna ställt under den här valrörelsen. Ofta handlar svaren om att få vara med familjen och barnen. Att gå barfota på en sommaräng, en strand, att få måla eller snickra, laga mat eller se på film. Kanske bara, likt tjuren Ferdinand, ligga under en korkek och lukta på blommorna. Varje människas drömmar är unika och olika. Men vi stockholmare förenas ofta kring en central faktor: tiden. Hur ska vi få tiden att räcka till för allt vi vill, och måste, göra?

För ibland kan vi nog alla känna att livet känns mer som en transportsträcka än något vi hinner leva. Särskilt under småbarnsåren kan det vara tufft att hinna allt. Vi jobbar och pluggar, vi hämtar och lämnar, vi ska handla och laga mat och vi ska tvätta och stryka. Vi ska klacka skorna, köpa strumpbyxor och byta batteri i armbands­uret, vi ska hämta paket och barnens mediciner från apoteket, vi ska rasta hunden och fixa i trädgården.

Men när ska vi älska? När ska vi skratta? När ska vi prata? När ska vi leka med barnen? När ska vi hinna leva livet, så som det ser ut i våra drömmar?

I Stockholmsregionen använder vi mer tid till att resa varje dag än i någon annan del av landet – vi har i snitt 77 minuters restid varje vardag. Stockholm har också landets i särklass högsta kollektivtrafik­andel – 24 procent av resorna i länet görs med kollektivtrafik. Det betyder att stockholmarna gör omkring 2,5 miljoner SL-resor en vanlig dag. Samtidigt har Stockholm den största andelen inflyttad befolkning i hela landet. Stockholmarna har i stor utsträckning flyttat in från andra delar av landet, eller från andra länder. Det betyder att vi ofta saknar det sociala nätverket i form av far- och morföräldrar, syskon och andra släktingar som kan hjälpa till att hämta och lämna barn.

För fyrtio år sedan började vi socialdemokrater bygga ut barnomsorgen på allvar. Under samma sekel införde vi föräldrapenningen, den tillfälliga föräldrapenningen och barnbidraget. Det var denna socialdemokratiska politik som gjorde det möjligt att kombinera föräldraskap med arbete. Som frigjorde kvinnor och jämställde männen. Som gav barnen rätt till både mamma och pappa. Nu är det dags att ta nästa steg.

Vi socialdemokrater vet att vi är starka tillsammans. Det är en gammal sanning – men som tål att upprepas. Och tillsammans äger vi faktiskt SL:s byggnader och det mesta av marken där omkring. Med politisk vilja och ledarskap kan vi bygga möjligheternas Stockholm. Socialdemokraterna vill göra det möjligt att både arbeta och ha tid med familjen. Genom att frigöra tid under, före och efter resan till och från jobbet så kan de flesta spara många timmar varje vecka. Vi vill att den som reser kollektivt med SL ska tjäna – inte förlora – tid.

Socialdemokraterna vill också öka andelen som reser kollektivt till och från jobbet. Det behövs om vi ska klara miljömål och minska utsläpp av växthusgaser och partiklar. För att åstadkomma detta måste det vara ännu mer attraktivt att resa kollektivt med SL.

Socialdemokraterna vill bygga in kollektiva vardagstjänster i SL:s lokaler. Vi tänker använda vår politiska vilja och kraft för att formulera en ny fastighetsstrategi för SL. Stockholmarnas värdefulla tid ska stå i fokus.

Exempel på de tjänster som Socialdemokraterna vill införa i kollektivtrafiken: • Din matkasse – beställ mat på nätet, via en mobilapp eller genom att lämna en handlingslista på morgonen på din station. Hämta upp din färdiga matkasse i butikens kylutrymme på väg ut från spärren.

• Din förskola – se till att bygga nya förskolor i kollektivtrafiknära lägen för att minimera tidsspillet för barn och föräldrar.

• Din tvätt – lämna din smutsiga tvätt på stationen på morgonen och hämta din rena tvätt på vägen hem från jobbet.

• Ditt bredband – bygg ut bredband i hela kollektivtrafiken så att stockholmarna kan använda sin värdefulla restid till att jobba.

• Din allt-i-allo – butlerliknande tjänster i kollektivtrafiken för att få hjälp att uträtta ärenden, likt conciergeservice på många större flygplatser.

• Din parkering – fler, större och säkrare parkeringar för både bil och cykel i anslutning till SL:s stationer. Då blir det lättare för fler att resa kollektivt och snabbt när man slipper välja mellan bil, cykel och SL utan kan kombinera fler ressätt.

Alla tjänster ska utföras av privata företag som får kontrakt att verka i SL:s lokaler. Därför kommer tjänsteutbudet att skilja sig mellan olika stationer, allt efter vad resenärerna vill ha och behöver. Där det bor många barnfamiljer ser behoven annorlunda ut än där det bor många äldre. Både privata och kommunala förskolor kan ligga i anslutning till kollektivtrafiken.

Men från politiskt håll kommer strategin att vara tydlig: Vi vill ge det lokala näringslivet ett lyft och de entreprenörer som kan erbjuda tjänster som sparar tid åt resenärerna ska ges företräde och bjudas in att verka i och kring SL:s lokaler.

Socialdemokraternas vision är lönsam för alla inblandade: Alla stockholmare som får ett enklare liv med mindre tidsspill är vinnare. Näringslivet och tjänsteföretagen är vinnare. De får nya kunder, kan ge fler stockholmare jobb och kan utnyttja dygnets timmar och sin arbetskraft på ett bättre sätt. Miljön och barnen är vinnare när fler väljer att resa kollektivt.

Vi kommer också att göra stora investeringar i kollektivtrafiken som ger bättre framkomlighet och kortare restider.

Mot våra kollektiva vardagstjänster står den nuvarande majoritetens enskilda städtjänster. Där de borgerliga vill subventionera vissa hemtjänster för dem som har råd vill vi ha vardagstjänster både för dem som dricker latte och för dem som serverar latte.
Vi vill ge stockholmarna mer tid att leva! Det går. Med politisk vilja, mod och ledarskap.

Ilija Batljan
Oppositionslandstingsråd för Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting

Carin Jämtin
Oppositionsborgarråd för Socialdemokraterna i Stockholms stad

S i Stockholm

Socialdemokraterna har under många år tappat i väljaropinionen i både Stockholms kommun och Stockholms län.

I SCB:s partisympatiundersökning från maj i år fick partiet 20,9 % i kommunen och 22,1 % i länet. I riksdagsvalet 2006 fick S stöd av 23,2 % i kommunen och av 26,2 % i länet.

Moderaterna fick i SCB:s stora majmätning i år 38,6 % av sympatierna i kommunen och 47,1 % i länet.

Källa: SCB

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.