Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

DN Debatt

”Narkotikamissbruk är en sjukdom”

Det är anmärkningsvärt att moderata företrädare väljer att stödja en behandlingsmetod, tolvstegsbehandlingen, som varken rekommenderas av internationell forskning eller är vetenskapligt beprövad, skriver Anders W Jonsson (C) och Rickard Nordin (C), ordförande och ledamot i Socialutskottet.

På DN Debatt 6 september rekommenderar två moderata riskdagsledamöter, Isabella Jernbeck och Anti Avsan tolvstegsbehandling framför en medicinsk behandling med substitutionsdroger, eller läkemedelsassisterad underhållsbehandling med metadon eller subotex/suboxone.

Det är anmärkningsvärt att moderata företrädare väljer att stödja en behandlingsmetod, tolvstegsbehandlingen, som varken rekommenderas av internationell forskning eller är vetenskapligt beprövad. Argumentationen de för baseras på enskilda berättelser och egna upplevelser. Missbruksvården, precis som alla annan vård, ska dock bedrivas vetenskapligt, och inte efter godtyckliga moraliska åsikter. Det är fastslaget att narkotikamissbruk är en sjukdom och ska därför behandlas därefter. Hur den behandlingen ser ut måste avgöras av läkarna och forskningen, inte av riksdagspolitiker.

Tolvstegsbehandlingen kan fungera för en viss grupp människor, men all forskning pekar på att risken för förändringar i hjärnan vid opiatmissbruk är stor, vilket gör att ett visst mått av läkemedelsbehandling krävs. På samma sätt som det är enklare att ställa om till att bli helt rökfri via nikotinläkemedel är det för många enklare att komma tillbaka till ett drägligt liv med substitutionsbehandling. Att kräva att alla ska klara sig utan läkemedel utestänger många och är anledningen till att fler människor dör av narkotikamissbruk i Sverige än i andra jämförbara länder. Det är ingen förhastad slutsats att den moderata narkotikapolitiken skördar liv i onödan.

Det finns i dag flera exempel där tolvstegsbehandlingen även tillåter läkemedelsbehandling,. Det råder en allmän övertygelse bland de personer som startat metoden att den behöver kompletteras med läkemedelsassisterad underhållsbehandling. USA, som tidigare använde sig helt av tolvstegsmetoden har övergått alltmer till subutexbehandling. Det finns idag dessutom utvecklade läkemedel, som är betydligt mindre intressanta på andrahandsmarknaden, vilket skulle minska läckaget betydligt om de användes i större utsträckning. Suboxone som inte går att ta intravenöst är det tydligaste exemplet på ett sådant läkemedel som helt kan ersätta Subutex.

Målet med missbruksvården kan inte bara vara frihet från droger utan läkemedelsbehandling. Vägen dit är mycket längre och innehåller betydligt fler delmål. En kontinuerlig substitutionsbehandling ger inte bara en regelbunden kontakt med sjukvården, det minskar också brottsligheten och ger den behövande en chans till ett värdigare liv. Det är ett första steg på väg mot arbete, bostad, socialt liv och att vara en del av samhället. En bra behandling kan efter lång tid trappas ned, men för vissa krävs en livslång behandling, precis som för andra sjukdomar där det krävs medicinering livet ut för att hålla kroppen i schack. I Sverige dör betydligt fler tunga missbrukare än i andra länder, mycket beroende på den moderata moralistiska synen som håller undan de behövande från sjukvården. Den stora boven är alltså inte substitutionsbehandlingen utan moderaternas skrämmande människosyn i missbruksvården.

Den moderata artikeln avslutas med att de vägrar ge upp hoppet om människors kraft att förändra sina liv. Det är lovvärt, men samtidigt vill de moderata ledamöterna bestämma hur den förändringen ska gå till. Sjukvården i Sverige ska utföras individanpassat med människans egna behov i centrum. Därför är det självklart för oss i Centerpartiet att patienten också ska få vara med och välja behandling. Vissa väljer kanske tolvstegsmetoden, medan andra föredrar substitutionsbehandling. Det måste finnas möjlighet att pröva båda delarna. Det ökar motivationen och chansen till att behandlingen överhuvudtaget lyckas.

Det finns en utmärkt missbruksutredning som regeringen genomfört vissa förslag utifrån. Tyvärr kunde man dock inte hitta en samsyn när det gäller vem som ska utföra vården. Eftersom missbruk är en sjukdom är det för oss i Centerpartiet självklart att landstingen bör ha ansvaret, men det gick inte att förena med den moderata synen, vilket är uppenbart för den som läser deras debattartikel. Det finns därför många bra förslag kvar i missbrukutredningen att genomföra som vi kommer att fortsätta kämpa för.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.