Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Debatt

”Narkotikan ligger bakom kriminalitet och terrorism”

Polisen beskriver hur allt fler vapen förs in i landet. Det har skett en fördubbling av antalet skottskadade från 2008 och framåt, skriver artikelförfattarna. Bilden från ett vapenbeslag i Malmö.
Polisen beskriver hur allt fler vapen förs in i landet. Det har skett en fördubbling av antalet skottskadade från 2008 och framåt, skriver artikelförfattarna. Bilden från ett vapenbeslag i Malmö. Other: Ludvig Thunman TT

I våra storstadsregioner läggs outredda brott på hög. Oron för vardagsbrottslighet ökar och gängkriminaliteten har fördärvat hela områden. Narkotikahandeln har flyttat in i butiker, gallerior och skolor. Den farliga utvecklingen måste stoppas och narkotikans roll uppmärksammas mer, skriver M-förbundsordförandena i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Det är i storstadsregionerna vi ser den eskalerande kriminaliteten på nära håll. I våra städer har brottslingar tagit över hela områden. I utsatta delar av Stockholms ytterstad, som Järvaområdet, finns inte ens en polisstation. I Husby stängde näringsidkare sina butiker för att hot, våld, stölder och skadegörelse gjorde situationen ohållbar. I Rinkeby larmar butiksinnehavare om att narkotikaförsäljningen flyttat in i deras butiker. Utvecklingen går åt helt fel håll och kriminella beteenden sprider sig till allt fler områden. Polisen vittnar om att barn så unga som åtta år langar knark, de äldre som utnyttjar dem vet att barnen inte kan bli lagförda. Bostadsinbrotten i Stockholms stad har ökat med över trettio procent bara det senaste året. Det är inte enbart i ytterstaden situationen på flera håll är alarmerande, utan precis som i Göteborg är kriminaliteten ett påtagligt inslag i Stockholms stadskärna. Hot och våld mot butikspersonal ökar och gäng av kriminella drar runt och begår rån och andra brott. En övervägande del av kriminaliteten är relaterad till narkotika.

I Göteborg finns upp till två hundra gängkriminella, som enligt Polisen kan hamna i situationer där de är beredda att ta till mycket grovt våld. Att trycka tillbaka de kriminellas verksamhet är en resursfråga. Arbetet måste vara långsiktigt och polisen behöver få möjlighet att rikta in sig på ledarna. I en stadsdel som Angered styr exempelvis en släkt den kriminella verksamheten. Aktiviteterna har varit förödande för lokalsamhället, med narkotikabrott, vapenbrott, misshandel och hot. Ett accelererande problem i alla tre storstadsregioner är en ökande rädsla hos människor att vittna, då vittnen riskerar hot, trakasserier och misshandel.

Polisen beskriver hur allt fler vapen förs in i landet. Det har skett en fördubbling av antalet skottskadade från 2008 och framåt. En ny kriminologisk studie visar att det i relation till folkmängden sker fyra till fem gånger så många skjutningar med dödlig utgång i Sverige som i exempelvis Norge och Tyskland.

De kriminella gängen lever i en heders- och kränkthetskultur där minsta upplevda förorätt kan resultera i grovt våld. På våra sjukhus vittnar vårdpersonal om hotfulla situationer i samband med att skadade från skottlossningar, deras vänner och anhöriga kommer in. Polispådrag krävs för att upprätthålla säkerheten.

Tidigare har man sett en koppling mellan narkotika och terrorism vad gäller produktion och distribution, men det man nu konstaterat är att även den småskaliga försäljningen av narkotika kan var en del i finansieringen av terrorism.

På grund av stadens geografi är stadskärnan i Malmö centrum för kriminalitet. Sedan ett antal år tillbaka har såväl Polisen som Brå uppmärksammat att Malmö utmärker sig genom en omfattande brottslighet kopplad till bedrägerier. De kan handla om att starta verksamheter med svartarbete eller utnyttja andra företag genom utpressning. Det rör sig om en mer avancerad organiserad brottslighet än i Stockholm och Göteborg och det finns en synligare svart, kriminell ekonomi. Narkotika finns allt som oftast med i bilden.

Det vi möter i våra storstäder är ett samhälle och en statsmakt som gett vika och kapitulerat för dessa gruppers kriminalitet. Inte heller grova brott som våldtäkter utreds och även vardagsbrottslighet förblir alltmer outredd. Men vi ser ingen vilja till kraftsamling hos de styrande S-ledda majoriteterna eller hos regeringen. 

Kriminologer vid Stockholms universitet har konstaterat att metoden att få kriminella att sluta begå brott är att få stopp på missbruket. En studie har visat att 94 procent av de män som vid trettio års ålder missbrukade narkotika också var registrerade för brott. Droghandel är en stark drivkraft när det gäller nyrekryteringen av kriminella och denna rekrytering går idag långt ned i åldrarna. Det handlar inte längre om yngre tonåringar utan om barn. Narkotika är navet i kriminalitetens hjul. I knarkhandelns spår följer vapenförsäljning, stölder och utpressning. 

I en rapport från Kings College i London klarläggs även sambandet mellan ett kriminellt förflutet och jihadism. Islamiska staten rekryterar bland kriminella, exempelvis i fängelser. Tidigare har man sett en koppling mellan narkotika och terrorism vad gäller produktion och distribution, men det man nu konstaterat är att även den småskaliga försäljningen av narkotika kan var en del i finansieringen av terrorism.

Narkotikan alstrar således allt från vardagsbrott, som stölder, till gängkriminalitet och terrorism. Detta faktum måste uppmärksammas mer i debatten om kriminalitetens utbredning i Sverige. Att upprätthålla och verka för en kompromisslös och repressiv inställning till narkotika handlar om såväl vår inre som vår yttre säkerhet. Inte minst är det viktigt att klargöra och stå fast vid det i en tid som vår, där drogliberalismen återigen blivit en högljudd fråga i samhällsdebatten.

Rikskriminalpolisen rapporterade 2014 om över femtio stadsdelar i vårt land, i huvudsak i storstadsregionerna, där kriminaliteten nått den nivån att man konstaterar att samhället tappat kontrollen över situationen. Idag är de ännu fler. Den nedåtgående spiralen har tillåtits fortsätta utan att ansvariga socialdemokratiska politiker tycks inse det allvarliga läget. Den satsning regering nu gör på Polisen med 7,1 miljarder, medel vi ännu inte sett, kommer att gå till att täppa till hål i Polismyndighetens budget. Det är för lite och kommer i ett läge där det enbart fungerar som ett sätt att försöka lappa och laga något som behöver en fullständig helrenovering.

Sverige behöver kraftfullt verka för att komma upp på EU:s nivå vad gäller antalet poliser per invånare. Att det finns utsatta områden i storstäderna dit lagen inte når, måste sättas högst upp på agendan och den farliga utvecklingen stoppas. Den så kallade straffrabatten för yngre kriminella behöver tas bort. Polisen måste få utökade befogenheter, som att själva besluta om kameraövervakning och inte som idag vara beroende av beslut från länsstyrelsen. Det är nödvändigt med kommunala ordningsvakter och trygghetsjourer som kan säkra medborgarnas vardag. Sådan verksamhet behöver prioriteras tills vi fått en poliskår, organiserad, dimensionerad samt utrustad med de verktyg och den utrustning som behövs för den tid vi lever i. Förebyggande insatser mot kriminalitet är naturligtvis nödvändiga, men de faller platt om inte statens repressiva åtgärder fungerar och rättssamhället faller samman.

DN Debatt.19 september 2017

Debattartikel

M-förbundsordförandena i Stockholm, Göteborg och Malmö:
”Narkotikan ligger bakom kriminalitet och terrorism”

Repliker

Hugo Selling och Alexander Fritz Englund, Fria Moderata Studentförbundet:
”Legalisering kan bromsa organiserad brottslighet”

Slutreplik från M-förbundsordförandena i Stockholm, Göteborg och Malmö:
”Bekämpa narkotikan - kapitulera inte för kriminaliteten”

Läs fler artiklar på DN Debatt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.