Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-06 06:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/nej-akademiens-ledamoter-star-inte-over-svensk-lag/

DN Debatt

DN Debatt. ”Nej, Akademiens ledamöter står inte över svensk lag”

Svenska akademien har en officiös karaktär: Den åtnjuter långtgående skattefrihet, den uppbär bidrag från Bolagsverket, Stockholm stad upplåter lokalerna i Börshuset (bilden) gratis och Akademien delar ut Nobelpriset, vilket ger Sverige stor prestige, skriver Claes Sandgren.
Svenska akademien har en officiös karaktär: Den åtnjuter långtgående skattefrihet, den uppbär bidrag från Bolagsverket, Stockholm stad upplåter lokalerna i Börshuset (bilden) gratis och Akademien delar ut Nobelpriset, vilket ger Sverige stor prestige, skriver Claes Sandgren. Foto: Johan Jeppsson/IBL

DN DEBATT 10/4. Svenska Akademiens ledamöter verkar omedvetna om att det är oförenligt med föreningsrättsliga principer att en person tvingas vara kvar i en sammanslutning. De tycks också föreställa sig att de ensamma beslutar om utträde. Så är det inte heller; domstol har sista ordet. Ledamöter skulle kunna få fastställt av domstol att de utträtt, skriver Claes Sandgren.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in