Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-01 22:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/nej-jamlikheten-har-inga-djupa-rotter-i-var-historia/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Nej, jämlikheten har inga djupa rötter i vår historia”

I början av 1900-talet var Sverige inte bara ett av Europas mest odemokratiska utan också ett av de mest ojämlika länderna sett till inkomster och förmögenheter, skriver artikelförfattarna. Bilden från hungerdemonstrationerna 1917.
Foto: TT

DN DEBATT 6/9.

Erik Bengtsson och Daniel Suhonen: 1900-talets jämlikhetsunder var ett politiskt bygge och ett tydligt brott med det gamla Sverige.

Den vanligaste berättelsen om vår svenska särart handlar om en särskilt jämlik, bondedriven och fredlig historia, en större grad av folkligt inflytande och samförstånd. Men 1900-talets ekonomiska jämlikhet i Sverige var inget uttryck för en jämlikhetskultur utan ett politiskt bygge. Ett jämlikt samhälle kräver politik för jämlikhet.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis fram till valborg!

Alla artiklar gratis till 30 april, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.