”Nej till Sverige som värdland för Natos militära övningar” - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Debatt

”Nej till Sverige som värdland för Natos militära övningar”

Norska F 16-plan vid den nordiska övningen Cold Response förra året. Ytterligare fem Natoländer deltar i den kommande övningen som omfattar sammanlagt 115 plan.
Norska F 16-plan vid den nordiska övningen Cold Response förra året. Ytterligare fem Natoländer deltar i den kommande övningen som omfattar sammanlagt 115 plan. Foto: Torbjörn Kjosvold / Försvaret

Stoppa nya avtalet. Om en dryg månad deltar sex Nato-länder i världens ­största f­lygövning i Norrland. Ett nytt avtal som snart börjar gälla för Sverige ännu närmare Nato. Vi tror inte på militär upprustning, och den nuvarande Nato-politiken gör Sverige till gisslan i det internationella spelet, skriver 31 kulturarbetare och debattörer.

Den sista veckan i maj och första veckan i juni 2015 kommer världens största militära flygövning att äga rum i Norrland: ACE. Förkortningen står för Arctic Challenge Exercise och övningen kommer ta ett luftområde motsvarade en tredjedel av Sveriges yta i anspråk. Över hundra plan kommer vara i luften samtidigt. Detta vet knappt någon om. Hur kan det komma sig? Att ingen förstått att vi upplåter Norrland till krigsövningar?

Den militarisering som sker i den norra delen av vårt land hade inte varit möjlig att genomföra någon annanstans i Sverige. Men medan riksmedia nästan helt fokuserar på storstäderna kan i princip allt som händer ovanför Gävle passera obemärkt. Skövlingen av skogen, gruvnäringens rovdrift på jorden och brott mot urfolkens rättigheter är inte längre en nyhet. Den här delen av landet betraktas uppenbarligen som avfolkad och det verkar som att ansvariga politiker resonerar enligt principen att ”det är kul när det händer något”. Om det sedan är en krigsövning eller melodifestivalen tycks spela mindre roll.

I Shakespeares pjäs Othello finns en scen där Desdemona bedyrar för sin väninna Emilia att hon inte skulle kunna vara otrogen. ”Inte ens om bara himlen såg dig?” frågar Emilia. ”Särskilt inte då” säger Desdemona. ”Inte ens för all makt i världen?” ”Nej, inte ens för all makt i världen skulle jag göra orätt”, säger Desdemona. ”Men om du fick all makt i världen då skulle du ju bara kunna bestämma att fel är rätt. Så gör ju männen hela tiden.”

Citatet ger en bra bild av hur vi som undertecknar den här artikeln anser att Sveriges försvarspolitik bedrivs i dag. Med en fienderetorik som motiverar ökad upprustning och med ett tydligt närmande till Nato, vilket riskerar leda oss in i en återvändsgränd där ett fullgott medlemskap blir nödvändigt.

Tio dagar före valet undertecknade Sveriges förra regering ett avtal om värdlandsstöd med Nato. Perfekt timing kan man tycka, eftersom hela journalistkåren då var upptagen med opinionsmätningar. Avtalet innebär att vi tillåter och underlättar för Natostyrkor som vill genomföra krigsövningar och bedriva krigsinsatser mot tredje land med Sverige som bas. Det gör det även möjligt för Nato att använda vårt land som passage för trupper och krigsmaterial. Det enda som behövs för att avtalet ska vara ett faktum är några tekniska detaljer som justering av momsregler för att förenkla samarbetet. Våra makthavare har alltså reducerat det återstående demokratiska inflytandet till att handla om huruvida Nato-styrkorna ska vara skattebefriade när de kommer hit?

Var det vad vi drömde om? Vad var det vi drömde om? Är det någon som minns det?

All aktivitet måste visserligen ske på inbjudan av Sverige, men när vi väl gjort alla insatser för att ta emot en fullt utrustad Natostyrka varför skulle vi då backa? I avtalet finns heller ingen skrivning där vi som nation kräver undantag för kärnvapen. Lägg sedan till detta att Natostyrkorna, när de väl är här, i kritiska lägen, har rätt att agera självständigt och som det verkar inte heller kan dömas för brott begångna i Sverige, vilket i så fall även gäller krigsförbrytelser.

Rysslands upprustning och invasion av Ukraina, vilken i sig är helt oacceptabel, anser vi inte vara ett argument för att vårt land, utan offentlig debatt tar ytterligare ett steg bort från alliansfriheten. Tvärtom med tanke på hur agerandet kan komma att uppfattas.

Men moral prövas först i oroliga tider. Och vi anser att ett avtal om värdlandsstöd med Nato fullkomligt urholkar vårt lands trovärdighet som alliansfritt. För det låser oss fast som gisslan i ett spel där det på förhand är bestämt vem som är god och vem som är ond. Trots att historien borde ha lärt oss att sådana förhållanden snabbt kan komma att ändras. Och är det inte så att ett land, precis som en enskild människa, som hela tiden tillskrivs svekfulla avsikter slutligen börjar agera i enligt med den bilden, eftersom domen redan avkunnats av omgivningen?

Våld löser aldrig några problem. Det är en av de eviga sanningar som konsten förmedlat i alla tider. De skjuts bara på framtiden. Komplexa frågor kräver komplexa svar och vi som skriver under denna artikel säger nej till ACE och nej till fortsatta militära övningar i Norrland. Vi säger nej till att Sverige ska bli värdland för Nato. För vi tror inte på militär upprustning.

Krig raserar allt. Det vet vi. Byggnader, tankar, arv. Människors liv slås i spillror. ”Skapa innebär att göra motstånd” skriver den franske motståndsmannen Stephan Hessel i sin skrift Säg ifrån. Och det kommer vi göra. För fel är fel, och kan inte göras till rätt. Inte med all makt i världen.

Bakgrund.Arctic Challenge Exercise

Arctic Challenge Exercise, ACE, är enligt Försvarsmakten världens största flygövning under år 2015. Nio länder (varav sex Nato-länder) deltar med sammanlagt 115 flygplan. Övningen kommer att ske över den norra tredjedelen av Sverige, samt över mindre områden i Finland och Norge två veckor i maj-juniskiftet.

Samförståndsavtalet om värdlandsstöd med Nato undertecknades av Sverker Göransson den 4 september 2014 och börjar gälla så snart Sverige meddelar att alla våra förpliktelser är uppfyllda vilket enligt försvarsdepartementet beräknas vara i början av 2016.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.