Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-11 17:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/nej-till-visum-for-forskare-hotar-vetenskapligt-utbyte/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Nej till visum för forskare hotar ­vetenskapligt utbyte”

Att forskare nekas visum och därmed inte kan komma till Sverige påverkar möjlig­heterna till internationellt vetenskapligt utbyte och är dessutom kränkande för ­personerna i fråga, skriver artikelförfattarna.
Att forskare nekas visum och därmed inte kan komma till Sverige påverkar möjlig­heterna till internationellt vetenskapligt utbyte och är dessutom kränkande för ­personerna i fråga, skriver artikelförfattarna. Foto: Peter Phillips

Krokben för utvecklingen. Två lovande språkforskare från Nigeria nekades visum för att delta i en ­spetsutbildning vid Stockholms universitet. Att stänga ute forskare av ogrundad rädsla för att de ska ­försöka stanna i EU hotar vetenskapen här och utomlands, ­skriver forskare och professorer i lingvistik vid Stockholms universitet.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis till 25 september!

Alla artiklar gratis fram till 25 september, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.