Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-03 01:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/new-public-management-har-skapat-radda-organisationer/

DN DEBATT

DN Debatt. ”New Public Management har skapat rädda organisationer”

När vi diskuterar New Public Management (NPM) är det viktigt att komma ihåg att det inte är en enhetlig teori. NPM är snarare ett paket av idéer och tekniker som tillsammans syftar till att få ut mer verksamhet för samma eller mindre resurser, utan att för den skull tappa kvalitet. Detta syfte är i grunden gott, och knappast något som vare sig läkare eller ekonomer är emot. Vad vi ser är dock att NPM skapat rädda organisationer. Därför är det viktigt att börja reda ut vilka problem som beror på fel i de bakomliggande teorierna, och vad som kan ses som tillämpningsfel.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis hela sommaren.

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 75 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.