Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

DN Debatt

”Nio av tio M-väljare vill modernisera arbetsrätten”

Foto: Företagarna
Företagarnas vd: Moderaternas ledning verkar bestå av Las-kramare.

I dag, torsdag, inleds Moderaternas arbetsstämma i Västerås. Totalt ska sju propositioner och 57 motioner behandlas.

Traditionellt har Moderaterna varit ett företagarparti. Villkoren för företagande kommer att behandlas även på denna arbetsstämma, men tyvärr vill partistyrelsen inte se ett av de stora problem som finns hos företagare i dagens Sverige. I stämmohandlingarna framstår ledamöterna i Moderaternas partistyrelse som ortodoxa las-kramare. Ingenting i las ifrågasätts.

Det råder knappast någon tvekan om att turordningsreglerna i las bidrar till att stänga ute ungdomar från arbetsmarknaden. För äldre anställda innebär turordningsreglerna att de blir ”inlåsta” och inte vågar byta jobb. Detta är väl kända effekter.

Men när frågan om arbetsrätten kommer upp väljer den moderata partistyrelsen att hänvisa till arbetsmarknadens parter. Det är parterna som ska ta itu med ungdomsarbetslösheten – regeringen har inget med saken att göra.

Det är svårt att tro att denna passiva linje verkligen kommer att hålla i valrörelsen, när ungdomsarbetslösheten blir en av de viktigaste valfrågorna.

Partistyrelsens yttrande tyder dessutom på bristande verklighetsinsikt. De pekar på möjligheterna att komma överens om undantag i reglerna, men sådana överenskommelser kostar och i de mindre företagen som lever med litet kapital finns inga sådana möjligheter. Faktum är att cirka 40 procent av landets mindre företag inte omfattas av kollektivavtal. Är det verkligen rimligt att villkoren för dessa företag styrs av arbetsmarknadens parter?

Den moderata partiledningen har inte med sig sina väljare i synen på arbetsrätten. Det visar en Skopundersökning som genomförts den 20–25 augusti. Enligt undersökningen instämmer en förkrossande majoritet – 86 procent – av de moderata sympatisörerna i påståendet att arbetsrätten behöver moderniseras. Lika många tycker att det måste bli lättare för arbetsgivare att bestämma vilka personer de vill behålla i samband med uppsägningar.

Turordningsreglerna i las är en viktig orsak till att ungdomsarbetslösheten är mycket högre i Sverige än i våra grannländer. 85 procent av de moderata sympatisörerna instämmer i att ”sist in-först ut”-reglerna missgynnar ungdomar.

För företag skapar det problem när unga kompetenta medarbetare måste sägas upp. Vi får många frågor till vårt kansli om vad som kan göras för att kringgå turordningsreglerna. Man kan tycka att arbetsmarknadens parter oftare borde utnyttja möjligheten att göra avsteg från reglerna, men det måste vara fel med en lagstiftning som bara fungerar under förutsättning att man gör avsteg från den.

Genom att minska skatte- och regelbördan har nuvarande regering gjort en hel del för att förbättra villkoren för landets företagare. Men det krävs mer för att få fler och växande företag som skapar jobb.

Politiska partier har ett ansvar för att blicka framåt och utforma regler som ligger i linje med de behov som finns. Moderaterna har i rollen som det största regeringspartiet ett särskilt stort ansvar.

Anna-Stina Nordmark Nilsson
vd i Företagarna

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.