Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-08 20:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/nollvision-for-trafikdod-kraver-20-grans-i-tatorter/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Nollvision för trafikdöd kräver 20-gräns i tätorter”

En bashastighet på 20 km/tim, det vill säga något över normal cykelhastighet i tätort, är det mest rimliga. Då kan olika typer av fordon, bilar, elsparkcyklar, cyklar kunna samspela i gaturummet, skriver artikelförfattarna.
Foto: Magnus Hallgren

DN DEBATT 16/2.

22 hälso- och trafikexperter: För att klara nollvisionen är 20 km/tim, något över normal cykelhastighet i tätort, det mest rimliga.

Men vi anser att det är etiskt försvarbart, vetenskapligt grundat och politiskt motiverat att åtminstone sänka bashastigheten i svenska tätorter till högst 30 km/tim.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis hela sommaren.

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 75 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.