Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-01 04:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/nordvastra-afrika-star-pa-randen-till-nytt-krig/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Nordvästra Afrika står på randen till nytt krig”

Många västsaharier bor i flyktingläger och nu växer missnöjet med att landet inte får sin självständighet från ockupanten Marocko.
Bild: Alfred de Montesquiou / AP

Snart 20 år efter världssamfundets löfte om folkomröstning om Västsahara är landet ännu ockuperat av Marocko. Tålamodet bland västsaharierna tryter och långt fler än en majoritet vill att befrielseorganisationen Polisario ska återuppta den väpnade kampen. Det smärtar och oroar oss, men vi förstår känslorna av uppgivenhet. Ännu har EU en chans att hindra ett krig genom att exkludera det ockuperade området från unionens fiskeavtal med Marocko. Regeringen och utrikesminister Carl Bildt måste ta på sig ledartröjan och Sverige bör bland annat kräva att Marocko samarbetar med FN och genomför folkomröstningen, skriver Mohamed Abdelaziz och Jens Orback.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis till 27 november!

Alla artiklar gratis fram till 27 november, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.