Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-08 14:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/norge-ar-fortfarande-demokratiskt/

DN Debatt Repliker

DN Debatt Repliker. ”Norge är fortfarande demokratiskt”

REPLIK DN DEBATT 24/3.

Christian Syse, Norges ambassadör: Staffan I Lindbergs påstående att Norge infört halvdiktatur är alarmistiskt och långt från verkligheten.

Statsvetaren Staffan I Lindberg skriver i sin debattartikel att Norge har infört ”en slags halvdiktatur” för att bekämpa koronaepidemin. Detta är alarmistiskt och långt ifrån verkligheten.

En samstämmig norsk riksdag, Stortinget, från vänster till höger, har vidtagit en krislag som ger den norska regeringen tillfälliga fullmakter för att kunna genomföra snabba tilltag för att avhjälpa de samhälleliga konsekvenserna av covid-19. Detta skall trygga norska medborgares hälsa, lagfästade rättigheter och ekonomiska trygghet i en nödsituation med oförutsedda och akuta behov.

Krislagen gäller i en månad innan regeringen på nytt måste gå till Stortinget.

Domstolarna kan juridiskt pröva legaliteten i de föreskrifter regeringen vidtar. Stortinget kan förkasta desamma med en tredjedels minoritet. På detta sätt säkrar lagen demokratisk kontroll och tillvaratar maktfördelningsprinciperna.

Johan Sverdrup, Norges statsminister 1884–89 och den norska parlamentarismens fader, sade om Stortingets plats i norsk författning: ”All makt skall samlas i denna sal.” Detta gäller fortfarande.