Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Debatt

”Nu kräver den nordiska modellen nya lösningar”

Nordiskt projekt. Den framgångsrika Nordiska Modellen möter i dag nya utmaningar i form av bland annat demografiska förändringar, klimathot och ökad global konkurrens. Det här kräver nya lösningar och idéer. Vi initierar därför i dag ett nytt forskningsprojekt om tillväxt, hållbarhet, avtalsmodeller, integration med mera, skriver tio socialdemokratiska och fackliga ledare i Norden.

När vi i Samak (samarbets­organisationen för de nordiska socialdemokraterna och fackföreningsrörelsen) i dag inleder vårt årsmöte i Stockholm, sker det med stor tilltro till framtiden. Socialdemokraterna i Norden vinner val, leder egna regeringar och skapar framgångsrika politiska koalitioner. Med sina drygt 25 miljoner invånare är Norden i dag den tionde största ekonomin i världen. De flesta jämförelser mellan världens länder lyfter fram att de nordiska länderna är de absolut främsta att växa upp och leva i.

Den nordiska modellen är vida beundrad och har framgångsrikt kombinerat utveckling med jämlikhet, vilket lett till hög legitimitet och ett starkt folkligt stöd. Dess kärnvärden är lika möjligheter, social solidaritet och trygghet för alla. Trygghetssystem och socialförsäkringar är generella och bygger på principen om inkomstbortfall, att skattefinansierade välfärdstjänster ska fördelas efter behov och på lika villkor. Hög organisationsgrad och bred samverkan mellan arbetsmarknadens parter i arbetslivet har både skapat stabilitet, arbetsfred och nödvändig strukturomvandling på arbetsmarknaden. Investeringar i barn- och äldreomsorg har gjort det möjligt för kvinnor att yrkesarbeta och ta sig in på de politiska arenorna i en grad som saknar motstycke i andra delar av världen. Modellen har tjänat medborgarna i de nordiska länderna väl.

Men Den nordiska modellen möter i dag och i framtiden nya utmaningar. Yttre och inre förändringar genom ökad global konkurrens, den snabba industrialiserade utvecklingen i befolkningsmässiga giganter som Kina och Indien, delar av Sydamerika och Östeuropa, klimathot, demografiska förändringar med en åldrande befolkning, finanskriser och en ökande arbetslöshet, kräver nya lösningar och idéer.

Att möta framtiden genom att pressa ned löner är en återvändsgränd. En sådan ekonomi skulle inte skapa den välståndsökning som krävs för att kombinera en stark tillväxt med ambitionen om ett jämlikt välfärdssamhälle av allra högsta klass. Näringslivet i Norden ska konkurrera med kunskap och kompetens. Därför krävs investeringar i forskning, ett vässat utbildningssystem och att många fler får möjligheter till ett livslångt lärande – inte försämrade arbetsvillkor. Det handlar om att bygga vidare på samverkan mellan politik, arbetsmarknadens parter och akademi för att förnya våra länders produktportföljer och ladda varor och tjänster med ett högre kunskapsinnehåll.

Vi vill bygga Den nordiska modellen för framtiden och initierar därför ett forskningsuppdrag. För första gången någonsin kommer nu samtliga nordiska länder att gemensamt låta den fria och oberoende forskningen grundligt analysera, stresstesta och genomföra konsekvensanalyser (se bakgrund). Forskningen ger oss värdefulla kunskaper om hur medborgarna ser på samhällsutvecklingen med de yttre och inre förändringarna och vilka drömmar medborgarna i dag har om sina barns framtid. En central fråga är hur den politiska kraften kan förnya verktygen så att de nya behov som uppstår kan hanteras samtidigt som äldre beprövade verktyg utvecklas. Resultatet redovisas vid Samak:s kongress 2014.

Jämlika samhällen som vilar på generella välfärdssatsningar har visat sig vara en stabil grund för ekonomisk tillväxt genom de möjligheter till utbildning och utveckling som skapas för alla. Under ett antal socialdemokratiska regeringar och i samverkan med fackliga organisationer har Norden gått sin egen väg. Vår förhoppning är att projektet kommer att visa på arbetarrörelsens alternativa utvecklingsvägar. Inte bara välfärdshistorien och nutiden är vår, utan också framtiden.

Stefan Löfven, partiledare Socialdemokraterna i Sverige
Wanja Lundby-Wedin, ordförande LO Sverige
Helle Thorning-Schmidt, partiledare Socialdemokraterna i Danmark, statsminister
Harald Børsting, ordförande LO Danmark
Jens Stoltenberg, partiledare Socialdemokraterna i Norge, statsminister
Roar Flåthen, ordförande LO Norge,
Jutta Urpilainen, partiledare Socialdemokraterna i Finland, vice statsminister
Lauri Lyly, ordförande SAK/FFC Finland
Jóhanna Sigurðardóttir, partiledare Samfylkingin, Island, statsminister
Camilla Gunell, partiordförande Socialdemokraterna Åland, lantråd

• Forskningsprojektet, NordMod

• Forskningsprojektet, NordMod 2030, har initierats och finansieras av Samak, men kommer att drivas av oberoende forskare i de nordiska länderna. Projektet leds av forskare vid Fafo, Institutet för arbetslivs- och välfärdsforskning i Oslo. Det samfinansieras av Samak:s medlemmar och tankesmedjan Foundation för European Progressive Studies, FEPS. Syftet är att analysera, stresstesta och genomföra konsekvensanalyser av de utmaningar Den nordiska modellen står inför.
• En grundrapport kommer att tas fram där hörnstenarna i den nordiska modellen samt de inre och yttre förändringar som modellen står inför belyses och analyseras. Därutöver kommer ett flertal landspecifika rapporter samt fem temarapporter att presenteras. Temarapporterna ska behandla områdena: Hållbar tillväxt; Välfärdens framtid, finansiering och hållbarhet; Anständigt arbete – framtidens avtalsmodell; Integration och utmaningar; samt Demokrati och delaktighet.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.