Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-29 01:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/nu-vet-vi-vad-som-vantar-om-sd-far-reellt-inflytande-i-sverige/

DN DEBATT REPLIKER

DN Debatt Repliker. ”Nu vet vi vad som väntar om SD får reellt inflytande i Sverige”

REPLIK DN DEBATT 3/11.

Bo Rothstein: När Mattias Karlsson nu uttryckt sitt oförblommerade stöd för Donald Trumps återval vet vi var SD står politiskt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

I politiska och ideologiska sammanhang infinner det sig ofta en skön tillfredsställelse när man får veta var man har folk. Det vill säga var någon gruppering slutar med det vanliga hymlandet utan faktiskt gör klart var man står politiskt. Så är nu fallet med Sverigedemokraterna efter att deras chefsideolog Mattias Karlsson uttryckt sitt oförblommerade stöd för Donald Trumps återval.

Denna person, som republikanerna och de flesta så kallade evangelisterna väljer att rösta på, har bland annat åstadkommit följande: Vid mer än 20 tillfällen har Trump hotat eller förespråkat våld mot sina motståndare och nyhetsmedierna. Han har också uppmanat sina väljare att rösta två gånger, dels genom poströstning och dels på valdagen, vilket i USA är ett federalt brott.

Trump har också bett anhängare att engagera sig i de lokala röstsammanräkningarna för att där helt enkelt vägra att räkna Joe Bidens och demokraternas röster. Vid minst 12 tillfällen har Trump sagt att han inte kommer att acceptera ett eventuellt nederlag i valet. Till detta kommer att han visat sig vara en notorisk lögnare, rasist, antisemit och en man som skryter av att ha trakasserat kvinnor samt öppet hånar handikappade personer. Han förnekar att vi står inför ett klimathot och han har hävdat att läkarna och sjukhusen i USA av ekonomiska intressen överdriver antalet Covid19 sjuka.

Listan på Donald Trumps förgripligheter kunde göras betydligt länge men det är knappast nödvändigt för att påvisa fördelen med Mattias Karlssons artikel. Nämligen att vi nu vet var vi har att vänta skulle Sverigedemokraterna få ett reellt inflytande över det svenska samhället.

Ämnen i artikeln

Donald Trump

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt