Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-18 12:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/ny-skatt-pa-aktiefonder-slar-hart-mot-smasparare/

DN Debatt

DN Debatt. ”Ny skatt på aktiefonder slår hårt mot småsparare”

Problemet som den nya skatten är tänkt att lösa är blott och bart en teoretisk konstruktion, menar artikelförfattarna. Bilden från Stockholmsbörsen.
Problemet som den nya skatten är tänkt att lösa är blott och bart en teoretisk konstruktion, menar artikelförfattarna. Bilden från Stockholmsbörsen. Foto: Janerik Henriksson

Fond- och skatteexperter varnar finansdepartementet: Den nya föreslagna skatten på fondsparandet får orimliga konsekvenser. Fondskatteutredningens förslag om en ny schablonskatt – eller förmögenhetsskatt – för aktiefonder är uppenbart krångligt och orättvist. Skatten drabbar i första hand svenska småsparare - en grupp som överhuvudtaget inte borde vara föremål för förmögenhetsbeskattning. Förslaget innebär dessutom att de sparare som är aktiva och ser över sin portfölj då och då, straffas med högre skatt. Vi bör i stället satsa på enkelhet. Annars riskerar Sverige att halka efter övriga Europa, vilket kan leda till negativa följder för hela vår finansmarknad, skriver Pia Nilsson och Cecilia Gunne.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in