Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

DN Debatt

”Nya EU-lagar ska frysa de kriminellas vinster”

Nytt EU-förslag presenteras i dag. I nuläget är det svårt för polisen i EU-länderna att hålla jämna steg med den gränslösa organiserade brottsligheten. Reglerna för att konfiskera kriminellas tillgångar är onödigt komplicerade och ineffektiva. Jag presenterar därför i dag en rad lagförslag som bland annat ska göra det möjligt för åklagare att snabbt slå till mot maffia- och gänggrupperingar och frysa deras vinster, skriver Cecilia Malmström.

Vad har en fotbollsplan, en ridskola, en luftfuktare för cigarrer och miljoner i kontanter gemensamt? Det är alla tillgångar som polisen beslagtagit från kriminella runtom i EU de senaste åren.

Den gränslösa organiserade brottsligheten ser allt oftare till att omsätta sina vinster i hus, bilar och andra lyxvaror, eller gömma dem andra EU-länder. I nuläget är det svårt för polisen att hålla jämna steg. Reglerna för att komma åt kriminellas tillgångar ser olika ut i olika EU-länder och processen för att konfiskera är därför onödigt komplicerad och ineffektiv, både hemma och utomlands. I dag presenterar jag därför en rad lagförslag för att komma tillrätta med de brister i lagarna som finns mellan EU:s medlemsländer, och göra det lättare för polisen att slå till mot maffia- och gänggrupperingarna där det verkligen svider – genom att komma åt deras vinster.

Den organiserade brottsligheten i Europa genererar mångmiljardinkomster varje år. Bara den internationella knarkhandeln drar in nästan 2 200 miljarder svenska kronor årligen – mer än europeiska jätteföretagen Nestlé, Statoil och Carrefour tillsammans. Inkomsterna från dessa affärer – och från vapenhandel, människosmuggling, bedrägerier och annat – går rätt ner i de kriminellas fickor eller omsätts i materiella tillgångar. Under tiden skjuts folk ner på öppen gata, som i Malmö nyligen, och brottsoffrens liv förändras för alltid. Inkomsterna från brott används i sin tur till att finansiera mer brottslig verksamhet och skadar Sveriges och Europas lagliga ekonomi flera gånger om. Inte bara berövas vi medborgare skattepengar som kunde ha investerats i samhällstjänster som sjukvård eller skola; tillväxten tar i sin tur också skada genom att marknaderna störs och lagliga investeringar stängs ute.

I kristider som nu, när vi måste få Europas sargade ekonomi på fötter, är det ännu viktigare att täppa till hålen i vår lagstiftning som dessa brottslingar livnär sig på.

För mig som EU-kommissionär är detta en del av ett mycket större arbete. Förra året presenterade jag ett åtgärdspaket mot korruption, som bland annat går ut på att vi från EU-håll ska identifiera negativa trender och goda erfarenheter i medlemsstaterna, samt hitta svaga punkter även på EU-nivå. Bättre samarbete mellan myndigheter över gränserna är också helt avgörande, speciellt som vissa medlemsländer har kommit långt i sitt arbete med att störa ut maffian. I Storbritannien konfiskerade polisen till exempel tillgångar från kriminella till ett värde av nästan 150 miljoner euro häromåret, och i Italien kom myndigheterna över motsvarande 800 miljoner euro.

Problemet är bara att de verkliga vinsterna från brott beräknas vara uppemot hundra gånger större, och att vi alltså bara kommer åt en bråkdel av dem. I Europas länder har myndigheterna helt olika förutsättningar för att till exempel kunna frysa tillgångar i domstol och knyta vinster till brottslig verksamhet.

Men med rätt verktyg kan polisen ta upp kampen på allvar – över hela Europa. I dag presenterar EU-kommissionen ett förslag till regelverk som kommer att få myndigheterna att arbeta efter samma förutsättningar, oavsett om de bekämpar organiserad brottslighet i Sverige, Bulgarien, Spanien eller Malta.

Med de nya reglerna på plats ska kriminellas tillgångar – inte minst pengarna – snabbt kunna frysas när åklagare fruktar att de annars skulle försvinna utomlands. Det ska också bli betydligt lättare över hela EU att konfiskera tillgångar som inte nödvändigtvis kan knytas till ett specifikt brott, men kan knytas till en persons brottsliga verksamhet. Dessutom ska kriminella inte längre kunna skriva över tillgångar på en vän eller släkting och förvänta sig att polisen inte kommer åt dem.

Konfiskeringar kommer dock aldrig att få ske godtyckligt, i strid med de grundläggande rättigheter som vi har slagit fast i Europa. Bland dagens förslag finns åtgärder för att säkerställa den enskildes rätt till sina ägodelar och att behandlas som oskyldig till dess att brott har bevisats.

När myndigheter ges bättre förutsättningar att bedriva sitt arbete kommer de kriminellas vinster i stället att komma medborgarna till gagn. Från Europas olika hörn finns rader av exempel på hur man kan föra tillbaka brottspengar till samhället.

När den italienska polisen för några år sedan slog till mot maffiabossen Bernardo Provenzanos verksamhet på Sicilien omvandlades hans hus till ett museum. Där säljs nu jordbruksprodukter från marken som tidigare tillhörde maffian, och pengarna man tjänar går till att driva museet vidare. I Neapel drivs ett centrum för utsatta ungdomar i vad som tidigare var ett maffiatillhåll.

Kriminellas vinster kan i förlängningen omsättas i stöd till brottsoffer eller i bättre medborgarservice. Därför är det så viktigt att se till att den organiserade brottsligheten inte har några tillflyktsorter kvar.

Dagens förslag från EU-kommissionen går nu in i EU:s lagstiftningsprocess. Jag hoppas att Sveriges representanter i både Europaparlamentet och EU:s ministerråd hjälper till att få reglerna på plats så snart som möjligt, för det är vårt gemensamma ansvar att se till att brott inte lönar sig.

Cecilia Malmström, EU-kommissionär

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.