Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-21 07:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/nyhetsmedier-maste-fraga-sig-om-de-har-rad-att-ha-fel/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Nyhetsmedier måste fråga sig om de har råd att ha fel”

Dagens Nyheter var den tidning som – genom en kombination av tidig publicering och sitt anseende som trovärdig källa – sannolikt fick störst betydelse för att sprida de felaktiga uppgifterna om skottlossning vid Fridhemsplan, skriver artikelförfattarna.
Dagens Nyheter var den tidning som – genom en kombination av tidig publicering och sitt anseende som trovärdig källa – sannolikt fick störst betydelse för att sprida de felaktiga uppgifterna om skottlossning vid Fridhemsplan, skriver artikelförfattarna. Foto: Maja Suslin/TT

DN DEBATT 7/4. Vår nya studie visar att publiken inte kan skilja på säkra och osäkra nyheter i ett akut krisläge. Medier som vill ha hög trovärdighet kan då inte vara snabbast. Medier som satsar på snabbhet kan i stället redovisa hur nyheterna utvecklas, inklusive korrigering av fel. Att välja båda vägarna är inte realistiskt, skriver Bengt Johansson, Tomas Odén och Lars Truedson.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in