Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-07-02 13:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/oetiska-forskningmetoder-bakom-arets-ekonomipris/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Oetiska forskningmetoder bakom årets ekonomipris”

Metoden som utvecklats av årets ekonomipristagare har snabbt vunnit anklang och anses av dess företrädare vara det absolut bästa sättet för att säkerställa orsakssamband, skriver Bo Rothstein.
Metoden som utvecklats av årets ekonomipristagare har snabbt vunnit anklang och anses av dess företrädare vara det absolut bästa sättet för att säkerställa orsakssamband, skriver Bo Rothstein. Foto: Karin Wesslén/TT

DN DEBATT 10/11. Forskarna bakom årets ekonomipris till Alfreds Nobels minne prisas för sin forskningsmetod som kallas ”randomiserade kontrollförsök”. Men metoden har svårartade etiska problem. Det är ett experimenterande med fattiga människor som möjligen kan utföras i u-länder men som med stor sannolikhet inte skulle tillåtas i Sverige, skriver Bo Rothstein.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis hela sommaren!

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.