Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-08 21:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/offentlighetsprincipen-har-kringskurits-efter-eu-intradet/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Offentlighetsprincipen har kringskurits efter EU-inträdet”

Under coronapandemin har vi kunnat se tydliga exempel på hur myndigheter, mer eller mindre medvetet, försöker försvåra för journalister att ta del av allmänna handlingar, skriver artikelförfattarna.
Foto: Amir Nabizadeh/TT

DN DEBATT 16/8.

Journalistförbundet: Regeringen behöver utreda hur insynen i den offentliga förvaltningen kringskurits sedan Sverige gick med i EU.

Vi har länge varnat för minskad insyn i den offentliga förvaltningen. Det finns flera problem som behöver lösas kring utlämnande av handlingar. I detta nu ligger också en lång rad förslag på regeringens bord. Men dessa innebär inskränkningar av offentlighetsprincipen och meddelarskyddet, skriver Ulrika Hyllert och Stephen Lindholm.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis fram till valborg!

Alla artiklar gratis till 30 april, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.