Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-24 06:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/ohallbar-hallning-till-euron-av-allan-larsson/

DN DEBATT REPLIKER

DN Debatt Repliker. ”Ohållbar hållning till euron av Allan Larsson”

SLUTREPLIK DN DEBATT 2/1.

Ambassadörerna Sven-Olof ­Petersson och Mats Ringborg: Sverige kan inte längre sopa frågan om EU-valutan under mattan.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Vi tar inte ställning till hur en svensk anslutning till euron ska gå till. Det är en uppgift för politikerna. Vi finner det uppseendeväckande att ett före detta statsråd som Allan Larsson vill lägga locket på en i en viktig debatt inför en stundande valrörelse och inför det svenska ordförandeskapet.

Ett inte osannolikt scenario är att Sverige kommer att leva i ett ”euro-utanförskap” tillsammans med Ungern och Polen. De flesta – men uppenbarligen inte Allan Larsson - skulle nog tycka att en sådan utveckling vore problematisk.

Det skulle handla om att stå utanför en central del av EU-samarbetet tillsammans med två länder som är direkt EU-fientliga och inte vägleds av rättsstatens principer. Till skillnad från dessa två länder har Sverige ett starkt intresse av en sammanhållen och väl fungerande union. Att Sverige är nettobidragsgivare till EU påverkar inte det problematiska med ett sådant gemensamt ”utanförskap”.

Vår poäng är att ett scenario av detta slag inte kan uteslutas och att detta är något som regering och riksdag måste förbereda sig på. Eurogruppen utvecklas allt mer till ett arbetsutskott, där frågorna i det formella ministerrådet förbereds och i praktiken avgörs.

Allan Larsson för fram ett märkligt argument när han hävdar att överenskommelsen med de andra medlemsländerna om att det är Sveriges riksdag som bestämmer om vi ska införa euron är att betrakta som ett slags informellt undantag. Det handlar om ett uttalande som gjordes från svensk sida under medlemskapsförhandlingarna och som ”noterades” av de andra medlemsländerna.

Beslut om att införa euron i alla de 19 länder som hittills har gjort det, har naturligtvis fattats av dessa länders parlament, och det är självklart att det i Sverige är riksdagen som fattar det slutliga beslutet.

Larsson skriver att ”formellt uppfyller alltså Sverige de villkor som låg till grund för avtalet om medlemskap i EU och EMU”. Detta påstående motsägs i den konvergensrapport från EU-kommissionen och ECB, som vi citerar i vår artikel. Larsson väljer att inte kommentera denna rapport och han kommenterar heller inte vårt utdrag ur Riksbankens rättsutredning.

Att opinionen i Sverige är emot ett införande av euron innebär inte att det inte finns skäl att frågan nu på nytt måste ägnas uppmärksamhet. Det handlar om att Sverige kommer att stå inför viktiga avgöranden som vi måste förbereda oss för. Vi anser att frågan inte längre kan sopas under mattan på det sätt som skett sedan folkomröstningen.

Allan Larssons sätt att se på frågan är ohållbart. Det är därtill ett svårbegripligt ställningstagande från en person som lojalt och aktivt deltog i Göran Persson-regeringens intensiva kampanj inför folkomröstningen.

Ämnen i artikeln

Polen
Ungern
Euron

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt