Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-28 14:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/okanda-och-orepresentativa-kandidater-hot-mot-demokratin/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Okända och orepresentativa kandidater hot mot demokratin”

Den process som nu startar där kandidater nomineras och utses är central för att stödet för de folkvalda inte ska fortsätta att försvagas efter valet 2022, skriver Olle Wästberg.
Den process som nu startar där kandidater nomineras och utses är central för att stödet för de folkvalda inte ska fortsätta att försvagas efter valet 2022, skriver Olle Wästberg. Foto: Erik Mårtensson/TT

DN DEBATT 17/5.

Olle Wästberg: Effekterna av 2022 års val kommer att vara centrala för den svenska demokratins förankring.

När partierna nu ska fastställa vilka som ska stå på valsedlarna och alltså kunna bli valda som väljarnas representanter är det angeläget att de försöker skapa en bättre väljarrepresentativitet. Exempelvis är äldre och individer med funktionshinder kraftigt underrepresenterade.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis hela sommaren!

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.