Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-30 01:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/om-s-inte-driver-sann-s-politik-kommer-lo-vara-skoningslosa/

DN Debatt

DN Debatt. ”Om S inte driver sann S-politik kommer LO vara skoningslösa”

Karensavdraget måste permanent avskaffas. Det ska inte finnas ekonomiska incitament för att gå till jobbet när man är sjuk, skriver Susanna Gideonsson.
Karensavdraget måste permanent avskaffas. Det ska inte finnas ekonomiska incitament för att gå till jobbet när man är sjuk, skriver Susanna Gideonsson. Foto: Pernilla Tofte

DN DEBATT 20/5.

Susanna Gideonsson, föreslagen ny LO-ordförande: Medlemmarna kan lita på att vi kommer att driva på för ökad jämlikhet.

Mina prioriteringar är att stärka tryggheten på svensk arbetsmarknad, att klara av utmaningarna från den nya plattformsekonomin och att driva på för en politik som ökar jämlikheten. Och vår kritik kommer att vara skoningslös om det socialdemokratiska partiet inte hittar ett sätt att driva en sann socialdemokratisk politik.

Som valberedningens förslag till ny LO-ordförande har jag identifierat ett antal utmaningar som LO och Sverige står inför. Utmaningar som LO och medlems­förbunden måste ta tag i.

Beslut om vem som blir LO:s nya ordförande tas av LO:s kongress och strategiska beslut tas där och i andra LO-organ. Men här är mina tankar kring prioriterade områden för LO kommande kongressperiod.

1 Svensk arbetsmarknad måste bli tryggare. Coronakrisen har tydligt visat vilka som håller uppe samhället. Utan undersköterskor, rörmokare, butiksbiträden, pappersarbetare, lokförare och en mängd andra arbetargrupper hade inte Sverige kunna hålla i gång vare sig ekonomin eller grundläggande funktioner för samhället.

Samtidigt är det arbetargrupper som tagit de största smällarna. Den ekonomiska nedgången har drabbat svensk industri och kommer på sikt att drabba byggsektorn. Tusentals butiker har tappat en stor del av sin omsättning. Inom hotell- och restaurangsektorn har tiotusentals förlorat sina jobb. Många utan att ens varslas om uppsägning. De syns inte i arbetslöshetssiffrorna. Telefonerna som tidigare ringt om extra pass nästa helg har nu helt enkelt slutat ringa. Människor som inte syns i statistiken och omöjligt kan kvalificera sig för a-kassan. Kostnader som i slutändan hamnar hos kommunerna, genom försörjningsstödet.

Lasutredningen måste stoppas. De delar av den vi sett pekar mot en återgång till villkor som rådde på svensk arbetsmarknad på 1930-talet. Mössan i hand, tack och hej.

Den otrygga arbetsmarknaden har vuxit fram under lång tid och dess konsekvenser blir nu tydliga. Konsekvenser som varit en vardag för visstids­anställda under lång tid. Nu är det dags att satsa på en tryggare arbetsmarknad.

Karensavdraget måste permanent avskaffas. Det ska inte finnas ekonomiska incitament för att gå till jobbet när man är sjuk. A-kassan måste permanent stärkas. Det är av yttersta vikt för svensk ekonomi att trygghets- och omställningssystemen är robusta och generösa. Ingen vill vara arbetslös.

Arbetet för en bättre arbetsmiljö måste stärkas, och fackens arbete måste respekteras. Jag välkomnar alla politiker att besöka en lagerarbetsplats med farliga lyft, en städarbetsplats med mögel, ett bygge utan skyddssele, en industri med dåliga skydd på farliga maskiner. De borgerligas retorik mot skyddsombuden är nedrig. Skyddsombuden arbetar inte för något parti, de jobbar för sina kollegor och för fungerande arbetsplatser. De har gedigen kunskap om risker och om sin egen arbetsplats.

Förslagen från borgerliga partier och SD om att ersätta dessa med statliga inspektörer skulle vara dyrt, ineffektivt och ett hån mot de tiotusentals skyddsombud som jobbar för en trygg arbetsmiljö.

Inom vård, omsorg och handel är arbetsmiljöproblemen flagranta. Arbetare smittas dagligen av coronaviruset på sina jobb. Smitta som de kunnat undvika om arbetsgivare tagit sitt lagstadgade arbetsmiljöansvar.

2 Nya utmaningar i ny ekonomi. Parallellt med den ekonomiska nedgången ser vi flera tendenser såväl internationellt som i Sverige som LO måste agera på. En växande plattforms­ekonomi med otrygga giganställningar och en osynlig företagsledning försvårar fackligt arbete. Arbetare på små arbetsplatser är också svårare att organisera, liksom de med otrygga anställningar. Samtidigt är det dessa som mest behöver ha fackens stöd i ryggen.

Om den svenska modellen ska omfatta hela arbetsmarknaden måste företag och anställda inom dessa sektorer bli bättre organiserade och hitta hållbara gemensamma lösningar. Starka parter är avgörande för att svensk arbetsmarknad ska fungera. Båda parter måste ta ansvaret för att upprätthålla styrkan i modellen.

Det politiska läget i Sverige är svårt. Ambitiösa förslag till en ökad jämlikhetspolitik och bättre villkor på svensk arbetsmarknad slås ner av en riksdagsmajoritet döv för 5,4 miljoner arbetande människor.

LO och LO-förbunden måste se utvecklingen och agera för att värva medlemmar, stötta fackklubbar och teckna kollektivavtal på dessa företag. Vi måste vara beredda att möta de internationella jättar som vill etablera sig i Sverige, vissa med direkt antifacklig hållning. När dessa etablerar sig i Sverige är det helt avgörande att hela LO-familjen gemensamt står upp för den svenska kollektivavtalsmodellen. Vi är redo för strid.

3 Sverige måste bli mer jämlikt. Den ökade ojämlikheten i Sverige har inte drivits av ökade löneskillnader, utan av politiska förändringar. Tack vare starka fackförbund och låglönesatsningar har politikens konsekvenser mildrats.

Det politiska läget i Sverige är svårt. Ambitiösa förslag till en ökad jämlikhetspolitik och bättre villkor på svensk arbetsmarknad slås ner av en riksdagsmajoritet döv för 5,4 miljoner arbetande människor.

Under coronakrisen har det blivit tydligt hur viktigt det är med en regering som ser arbetsmarknadens villkor som avgörande för trygghet och ett samhälles stabilitet. Slopat karensavdrag och a-kassereformeringen är två exempel som knappast kommit från högerregeringar. Reformer som pricksäkert gynnat de med svårast ekonomiska förutsättningar.

Samtidigt innehåller januariavtalet punkter som går tvärtemot LO:s hållning och som drabbar LO-förbundens medlemmar hårt.

LO kommer aldrig acceptera att en socialdemokratisk regering, eller någon annan regering för den delen, slaktar anställningstryggheten. Lasutredningen måste stoppas. De delar av den vi sett pekar mot en återgång till villkor som rådde på svensk arbetsmarknad på 1930-talet. Mössan i hand, tack och hej.

Det är inte värdigt Sverige att behandla de som driver svensk ekonomi på det sättet. De ekonomiska konsekvenserna av en slaktad anställningstrygghet kommer att synas på kommunernas socialkontor och i barnens skolor. En otrygg arbetsmarknad leder till otrygga människor. Otrygga män­niskor leder till ett otryggt land. Sverige behöver mer trygghet, inte mindre.

Signalerna från högerpartierna pekar dock på att de även fortsättningsvis vill att svårt sjuka människor i slutet av sitt arbetsliv ska tvingas flytta från hem och familj eller tvingas till total omskolning utan större hopp om anställning.

Sjukförsäkringsutredningen som nyligen lagts fram innehåller viktiga förslag som förändrar det godtycke och den hopplöshet som långtidssjuka upplever. Sjukförsäkringen måste vara tillgänglig för fler, och den måste ge ersättning när människor blir sjuka. En reformering är nödvändig. Signalerna från högerpartierna pekar dock på att de även fortsättningsvis vill att svårt sjuka människor i slutet av sitt arbetsliv ska tvingas flytta från hem och familj eller tvingas till total omskolning utan större hopp om anställning.

Socialdemokraternas uppdrag är att verka för arbetarklassens intressen. Om politiska kompromisser hindrar det måste partiet vara tydligt med att det inte är ett frivilligt val. Socialdemokratin är inte detsamma som regeringens dagspolitik. Om väljarna inte förstår det blir valet 2022 mycket svårt.

Medlemmarna i LO-förbunden kan lita på att LO kommer att driva på för en politik som ökar jämlikheten. Det socialdemokratiska partiet kan lita på att vårt agerande och vår kritik kommer att vara skoningslöst om partiet inte hittar ett sätt att driva sann socialdemokratisk politik.

Jag hoppas på LO-kongressens förtroende att leda LO kommande kongressperiod och att Sverige kan gå stärkt ur krisen vi är inne i. Med starka fack, goda relationer mellan arbetsmarknadens parter och en stärkt svensk modell kommer Sverige att utveckla det som gjort oss unika.