Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-07 05:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/onsketankande-att-svenska-varderingar-ar-universella/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Önsketänkande att svenska värderingar är universella”

När Anna Kinberg Batra talade i Almedalen pratade hon, som många andra politiker den senaste tiden, om ”svenska värderingar”. Men det finns inga värderingar som är enbart svenska, skriver docenten Patrik Lindenfors.
Foto: Nicklas Thegerstrom

Extremast i världen. När partierna säger sig vilja värna ”svenska värderingar” väcks misstanken att uttrycket fungerar som en projektionsyta för egna fördomar. Det är beklagligt, för det finns forskning om värderingar och varför vissa av dem kan anses värda att värna, skriver Patrik Lindenfors, docent vid Centrum för evolutionär kulturforskning.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis hela sommaren.

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 75 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.