Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-03 03:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/ordet-identitetspolitik-ar-ett-slagtra-som-saknar-funktion/

SVENSK POLITIK

DN Debatt. ”Ordet identitetspolitik är ett slagträ som saknar funktion”

Den mest kontroversiella frågan i debatten om identitetspolitik är om personliga erfar­enheter av det specifika förtryck en grupp utsätts för ger ett tolkningsföreträde till den ”sanna verkligheten”, skriver artikelförfattarna.
Foto: Janerik Henriksson/TT

DN DEBATT 8/9.

Statsvetarna Ulf Bjereld och Marie Demker: Debatten om identitetspolitik fördunklas av att de som använder begreppet sällan definierar det.

Vi menar att det inte finns någon självklar motsättning mellan identitetspolitik och intressebaserad politik. Och att det är kraven på resursfördelning och ifrågasättande av ideologiska värden konflikterna handlar om.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis fram till valborg!

Alla artiklar gratis till 30 april, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.