Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-25 05:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/orimligt-att-hushallen-ska-bara-upp-banksystemet/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Orimligt att hushållen ska bära upp banksystemet”

Mellan 1996 och 2014 ökade svenska banker utlåningen till hushållen med 2.200 miljarder kronor, en ökning med 275 procent, skriver Johan Grip, doktorand i nationalekonomi vid Uppsala universitet.
Foto: Anders Wiklund/TT

Skärp kraven på bankerna. Det är orimligt att hushållen tvingas ta ett allt större ansvar för den finansiella stabiliteten i Sverige när källan till våra sårbarheter kan spåras till bankernas utlåning. För att stärka motståndskraften i banksystemet bör staten snarast öka kapitalkravet för svenska banker, skriver Johan Grip, doktorand i nationalekonomi.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis fram till midsommarafton.

Alla artiklar gratis fram till 23 juni, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.