Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-03 19:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/orimligt-ge-samhallstoppen-foretrade-till-pandemivaccin/

DN DEBATT

DN Debatt. "Orimligt ge samhällstoppen företräde till pandemivaccin"

Krisberedskapsmyndighetens forskare: Bättre med lottning än att prioritera kungen och regeringen. Socialstyrelsen intar en extrem hållning i pandemifrågan. Den gynnar eliten framför rättvisan vid vaccintilldelningen. Prioriteringen är illa genomtänkt och måste omprövas. Bättre än att ge kungen och regeringen företräde till vaccinet är att anordna ett lotteri. Där kan viktiga beslutsfattare viktas högre än andra grupper utan att de ska vara garanterade att gå före uteliggaren, snickaren eller filosofen. Det skriver Martin Peterson, forskare vid filosofiska institutionen på universitetet i Cambridge. Hans forskning om de svenska myndigheternas pandemiprioriteringar finansieras av Krisberedskapsmyndigheten.

DIGITAL PRENUMERATION

Missa inte!

Läs DN gratis fram till mars 2023.

Alla artiklar gratis fram till 28 februari 2023, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.