Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-16 15:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/orimligt-latt-att-rosta-bort-den-svenska-demokratin/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Orimligt lätt att rösta bort den svenska demokratin”

Om en populistisk enkel majoritet i riksdagen vill avskaffa demokratin och mänskliga rättigheter i svensk grundlag efter 2018 års val kan det vi i dag tar för givet vara ett minne blott i början av 2020. Möjligheterna till extraval och de två besluten med enkel majoritet möjliggör detta snabba förlopp, skriver artikelförfattarna.
Om en populistisk enkel majoritet i riksdagen vill avskaffa demokratin och mänskliga rättigheter i svensk grundlag efter 2018 års val kan det vi i dag tar för givet vara ett minne blott i början av 2020. Möjligheterna till extraval och de två besluten med enkel majoritet möjliggör detta snabba förlopp, skriver artikelförfattarna. Foto: Jessica Gow/TT

DN DEBATT 25/3. Våra grundläggande rättigheter och friheter har ett uppseendeväckande svagt skydd mot tillfälliga populistiska majoriteter i riksdagen. På mindre än ett och ett halvt år skulle demokratin kunna avskaffas. Sverige bör, i likhet med andra länder, ange i grundlagen vilka regler som inte under några villkor kan ändras, skriver fem experter på mänskliga rättigheter.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in