Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-08 04:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/orimligt-latt-att-rosta-bort-den-svenska-demokratin/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Orimligt lätt att rösta bort den svenska demokratin”

Om en populistisk enkel majoritet i riksdagen vill avskaffa demokratin och mänskliga rättigheter i svensk grundlag efter 2018 års val kan det vi i dag tar för givet vara ett minne blott i början av 2020. Möjligheterna till extraval och de två besluten med enkel majoritet möjliggör detta snabba förlopp, skriver artikelförfattarna.
Foto: Jessica Gow/TT

DN DEBATT 25/3. Våra grundläggande rättigheter och friheter har ett uppseendeväckande svagt skydd mot tillfälliga populistiska majoriteter i riksdagen. På mindre än ett och ett halvt år skulle demokratin kunna avskaffas. Sverige bör, i likhet med andra länder, ange i grundlagen vilka regler som inte under några villkor kan ändras, skriver fem experter på mänskliga rättigheter.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis hela sommaren.

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 75 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.