Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-12 13:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/os-i-stockholm-bidrar-till-ett-mer-sammanhallet-samhalle/

DN Debatt

DN Debatt. ”OS i Stockholm bidrar till ett mer sammanhållet samhälle”

Sveriges Stina Nilsson och Ingvild Flugstad Østberg under 30 km klassiskt i Alpensia Cross Country Skiing Center under vinter-OS i Pyeongchang i Sydkorea 2018.
Sveriges Stina Nilsson och Ingvild Flugstad Østberg under 30 km klassiskt i Alpensia Cross Country Skiing Center under vinter-OS i Pyeongchang i Sydkorea 2018. Foto: Andreas Hillergren/TT

DN DEBATT 28/11. Många av oss har tidigare varit skeptiska till vinterspel i Sverige. Men med den nya sparsamma och hållbara profilen är riskerna nu mindre. Politikerna bör därför göra sitt yttersta för att bidra till att Stockholm får arrangera OS 2026. Det kan främja besöksnäringen och näringslivet i stort och det kan bidra till ett mer sammanhållet samhälle, skriver 11 näringslivsföreträdare.

Rätta artikel

Ett vinter-OS och Paralympics i Sverige 2026 är en unik möjlighet som måste tillvaratas. Att vara värd för ett av världens största evenemang kommer att skapa positiva avtryck i många år framöver. De största vinsterna med ett värdskap ser vi i de möjligheter som kan skapas för yngre generationer, där några av de största samhällsutmaningarna finns. Bara i Stockholms län bor omkring 90.000 unga personer under 26 år i utsatta områden.

Det finns ingen mirakelkur för de problem som segregationen och utanförskapet medför. Däremot vet vi att idrotten spelar en viktig roll som plattform för framgångsrik integration. Näringslivet kan och vill spela en större roll i detta avseende.

Sverige kan se tillbaka på flera år av tillväxt och ökad sysselsättning. En bidragande orsak har varit huvudstadsregionens starka utveckling. Men nu finns tecken på att konjunkturen kan vara på väg in i en svagare period. Situationen kräver medvetna och smarta satsningar mot framtiden.

Många av oss har tidigare varit skeptiska till att arrangera vinterspelen i Sverige. Vi har sett risker med att det skulle kosta för mycket och att notan i slutändan får plockas upp av skattebetalarna, såväl medborgare som företag. Med det nya finansieringsupplägget och den sparsamma liksom hållbara profilen som genomsyrar planen är dessa risker mindre.

Privata, offentliga och ideella krafter kommer att behöva samverka för att lyckas hantera de utmaningar Sverige nu möter, inte minst vad gäller segregation. Därför är det nödvändigt med en bred agenda där sporten tillåts fylla en betydelsefull roll.

Finansieringsupplägget innebär att omkring 9 av 13 miljarder kronor i beräknade driftkostnader betalas av Internationella olympiska kommittén. Resterande finansiering ska komma från kommersiella intäkter, bland annat från biljetter. Det innebär helt andra förutsättningar jämfört med tidigare arrangemang av vinterspelen.

För att öka Sveriges långsiktiga konkurrenskraft måste det nya politiska ledarskapet i Stockholm liksom den kommande regeringen tillvarata den utvecklingspotential som vinterspelen erbjuder. Att arrangera vinter-OS och Paralympics, med spel som går av stapeln i bland annat Stockholm, Åre och Falun, medför många fördelar:

1. Öka ungas möjligheter för sport. 

Även om spelen ska vara sparsamma finns behov som ett arrangemang av vinterspelen kan tillgodose. I dag kämpar många idrottslag för att få ihop träningstider. Barn och ungdomar tvingas träna sent på kvällarna, inte sällan i undermåliga ishallar. Satsningar uteblir eftersom det saknas träningstider. Det skidcentrum och den ishall i Botkyrka som planeras att byggas för OS kan bli en viktig investering i våra ungdomar. En investering som regionen ändå är i skriande behov av.

2. Höjd ribba för hållbarhet. 

Vi kan göra vinterspelen 2026 till ett av de mest hållbara OS-arrangemangen i sitt slag någonsin. Internationella Olympiska Kommitténs nya krav innebär att spelen ska vara hållbara i flera avseenden. För att lyckas måste vi använda det som redan finns på plats och vara sparsamma med nya byggnationer. På så sätt kan vi skapa en ny typ av vinterspel. Genom att genomföra arrangemanget inom ramen för i stort sett redan befintlig infrastruktur kan vår profil inom hållbarhet stärkas ytterligare.

3. Ökad lyskraft för Sveriges varumärke.

Vinterspelen är en möjlighet för Sverige att profilera sig ännu starkare ute i världen. Vår utmaning är att utveckla vårt varumärke i takt med att den internationella konkurrensen vässas. Undersökningar tyder på att Sverigebilden globalt är något daterad och att kännedomen om vårt land är generellt låg bland yngre människor. Vinterspelen erbjuder en möjlighet att föra ut en modern bild av det nya och kreativa Sverige.

4. Injektion för besöksnäringen.

Satsningen skulle ge en viktig skjuts till en redan stark besöksnäring. Turismen omsatte drygt 300 miljarder i Sverige förra året och sysselsatte omkring 175 000 personer. Undersökningar från tidigare värdstäder som Vancouver, London och Barcelona betonar de viktiga nyttor ett olympiskt värdskap kan skapa genom att bland annat öka antalet internationella besökare.

5. Främjad handel med omvärlden.

För att stå sig i den globala konkurrensen framöver behöver vi främja internationalisering. Vinterspelen 2026 kan skapa positiva ringar på vattnet för företagens internationella affärer. Forskning pekar på att det finns fördelar med att arrangera OS även med ett sparsamt och hållbart förhållningssätt. Genom ökad kännedom, ett stärkt varumärke samt fler besök finns en möjlighet att hämta hem en ”olympisk exporteffekt”. Det skulle gynna tillväxten och hela landets välstånd.

Privata, offentliga och ideella krafter kommer att behöva samverka för att lyckas hantera de utmaningar Sverige nu möter, inte minst vad gäller segregation. Därför är det nödvändigt med en bred agenda där sporten tillåts fylla en betydelsefull roll.

Politikerna bör göra sitt yttersta för att bidra till att Sverige och Stockholm vinner kampen om att få arrangera vinter-OS och Paralympics 2026. Detta har möjlighet att främja både besöksnäringen, näringslivet i stort och bidra till ett mer sammanhållet samhälle.

Ämnen i den här artikeln:

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Ahmed Abdirahman, grundare av Järvaveckan och integrationsexpert Stockholms Handelskammare Urban Edenström, ordförande Stockholms Handelskammare Natalia Brzezinski, vd Brilliant minds Daniel Ek, grundare av Spotify Andreas Hatzigeorgiou, vd Stockholms handelskammare Johan Oljeqvist, vd Fryshuset och styrelseledamot Stockholms Handels­kammare Cristina Stenbeck, företagsledare Petter Stordalen, ägare av företagsgruppen Strawberry Bengt Thorsson, vd Permobil group Jacob Wallenberg, företagsledare Marcus Wallenberg, företagsledare

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt