Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

DN Debatt

”Patienten ska inte behöva ställa diagnos på sig själv”

Åke Andren Sandberg, professor i kirurgi, skriver på DN Debatt (18/5) med anledning av Socialstyrelsens rapport ”Uppföljning av väntetider vid sjukhusbundna akutmottagningar”: I denna debatt artikel lyfter han fram att vårdkvaliteten inte enkelt mäts i tid och att Socialstyrelsens rapport riskerar att ta bort fokus ifrån detta faktum, skriver företrädare för Svensk Förening för Akutsjukvård.

Vi kan inte annat än hålla med om detta. Vidare ställs frågan om vilka patienter som bör komma till våra akutmottagningar, vilket vi här vill replikera på.

Föreställningen att patienter söker akutsjukvård i ”onödan” och egentligen kan/borde uppsöka primärvården istället är utbredd bland sjukvårdspersonal och beslutsfattare. Detta synsätt är dock inte underbyggt och belyses av följande exempel. En patient söker på akutmottagningen med huvudvärk. Patienten vet inte själv om detta är en godartad form av huvudvärk så som migrän eller om det är ett symtom på en allvarlig åkomma. Som läkare kan vi inte heller svara på detta utan att först intervjua och undersöka patienten, samt eventuellt beställa kompletterande prover så som blod prov och röntgenundersökning. När akutprocessen är avklarad, och bedömningen gjorts, kan läkaren bättre bedöma risken för allvarlig sjukdom.

Föreställningen att
patienter ”söker fel vårdnivå” grundar sig bland annat på studier av diagnosregister där man sett att patienter med vissa diagnoser har behandlats på en akutmottagning men skulle ha kunnat handläggas i primärvården. Dessa studier har dock bristande relevans då majoriteten av akutmottagningens patienter söker med symtom och inte diagnoser. Diagnoserna kommer man fram till först efter bedömningen på akutmottagningen. I detta sammanhang blir studier av diagnosregister vilseledande för den som avser att förstå vad som pågår på en akutmottagning.

I Sverige sker årligen över 2,5 miljoner besök vid våra akutmottagningar. Endast cirka 2-3 procent av besöken är i behov av en ”urakut” operation eller behöver omedelbara livsuppehållande åtgärder. Därmed inte sagt att alla andra inte bör söka akutmottagningen vid akuta symtom. Patienten med huvudvärk kan behandlas för sin migrän samtidigt som man har uteslutit en hjärnblödning med kontrasttomografi och lumbalpunktion, om så behövs. Att tro att akutmottagningen bara är till för de 2-3 procent som är kritiskt sjuka är att gå i en ”blåljusfälla”.

Visst finns det patienter som har godartade åkommor där den akuta bedömningen inte påverkar deras framtida hälsa. De är emellertid ofta inskickade till akuten av sjukvårdsrådgivningen eller vårdcentralen. För sjukvårdsrådgivningen kan inte avgöra på telefonen om huvudvärken skulle kunna bero på en hjärnblödning. Vårdcentralen vill inte ta emot patienten, eftersom de inte tycker att de är kompetenta att utesluta detsamma. Och hur ska då patienten själv kunna göra det? Patienten ska inte behöva ställa diagnos på sig själv innan hon söker sjukvård.

Akutmottagningarna måste utformas utifrån patienternas och samhällets behov. Vi som arbetar inom akutsjukvården anser att Sverige måste utbilda specialister i akutsjukvård med hög kompetens för att bemanna våra akutmottagningar. Alla patienter som tror sig lida av en akut sjukdom eller skada, ska få en snabb bedömning av en sköterska eller läkare med rätt kompetens, där vi använder av oss den bästa tillgängliga evidensen för att med minsta möjliga resurser identifiera de patienter som inte behöver akutsjukvård, så att vi kan koncentrera våra insatser till de som behöver dem bäst.

Svensk Förening för Akutsjukvård

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.