Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-13 08:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/personer-med-funktionsnedsattning-behover-som-alla-andra-ratt-till-legaliserad-dodshjalp/

DN DEBATT REPLIKER

DN Debatt Repliker. ”Personer med funktionsnedsättning behöver som alla andra rätt till legaliserad dödshjälp”

SLUTREPLIK DN DEBATT 2/6.

Staffan Bergström, Claes Hultling, Torbjörn Tännsjö och Barbro Westerholm (L): Att tro att man enbart bör fokusera på att arbeta med att förbättra sjukvården, stöd till palliativ forskning och hitta nya vägar till smärtlindring och stärkande funktioner är tyvärr en utsaga som inte har någon substans.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Det som är tragiskt och tråkigt är att Åsa Strahlemo i sin replik gör sig till tolk för alla personer i Sverige som lider av en funktionsnedsättning och argumenterar för att äldre och människor med funktionsnedsättning skulle manipuleras eller känna sig pressade till assisterat självmord. För det första är termen assisterat självmord inte adekvat här, utan vi talar om assisterad dödshjälp.

En av oss, Claes Hultling, har levt med en bruten nacke i 37 år och varit nära att ända sina dagar och detta har bibringat honom som läkare ett speciellt perspektiv på liv och död. I sitt arbete som läkare på Spinaliskliniken har han alltid med hundraprocentig övertygelse propagerat för livet framför döden. En av de viktigaste uppgifterna är att försöka motivera patienter med extremt svåra handikapp att vilja leva, att önska leva, att kunna leva.

Detta diskvalificerar emellertid inte Hultling från att ha en tydlig uppfattning i frågan om en parlamentarisk utredning, som fått i uppgift att tillskapa ett bättre underlag för en eventuell lagändring. Det är extremt viktigt att man applicerar ett allmänmänskligt perspektiv på denna komplexa företeelse. Strahlemo verkar ha uppfattningen att personer med funktionsnedsättning skulle ”offras” om en ny lagstiftning vann laga kraft.

Personer med en bruten rygg eller nacke eller personer med multipel skleros eller Parkinson eller stroke kan tvingas leva med extrema smärttillstånd och i ”locked-in-syndrome” situationer som gör tillvaron outhärdlig. Varför skulle den gruppen förvägras samma möjligheter som personer med avancerad, icke-behandlingsbar cancer?

Om patienten eller patientens anhöriga önskar att alla resurser tillägnas en svårt cancersjuk patient med tydligt utmätt tid, så får patienten all den hjälp hen behöver

Om man kommer in till Karolinska sjukhusets akutmottagning med livshotande skador eller med en avancerad cancersjukdom som inte är behandlingsbar så får man med automatik tidigt frågan om man önskar hjärt- och lungräddning om hjärtat stannar. När man flyttar från en vårdavdelning på Karolinska sjukhuset till en palliativ avdelning, så infinner sig samma fråga ganska omgående: vill patienten att personalen ska använda alla tillgängliga resurser för att ”rädda livet” på en patient i denna situation? Om patienten eller patientens anhöriga då önskar att alla resurser tillägnas en svårt cancersjuk patient med tydligt utmätt tid, så får patienten all den hjälp hen behöver.

Den palliativa vården i Sverige fungerar många gånger väldigt väl. Det finns i regel en imponerande omvårdnad på dessa kliniker – men när situationen börjar bli ”ohållbar” och livsuppehållande insatser motsvarande intravenöst näringsintag med mera är en förutsättning för detta, då bör den grupp patienter som vill bli änglar tillåtas detta.

Att tro att man enbart bör fokusera på att arbeta med att förbättra sjukvården, stöd till palliativ forskning och hitta nya vägar till smärtlindring och stärkande funktioner är tyvärr en utsaga som inte har någon substans. Personer med grava funktionshinder har exakt samma rättigheter som alla andra och har sannolikt större reell kunskap härom och definitivt ett annat perspektiv som snarast lyfter debatten till en högre akademisk nivå.

Ämnen i artikeln

Dödshjälp
Sjukvård

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt