Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-02 07:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/personnumren-tar-snart-slut-och-maste-darfor-ersattas/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Personnumren tar snart slut och måste därför ersättas”

Skatteverkets Mats Sjöstrand: Nya personnummer behöver inte innehålla information om födelsedatum och kön. Redan i dag finns det ett 15-tal födelsedatum där personnumren håller på att ta slut. Problemet växer i takt med att nya personer flyttar till Sverige. För att lösa denna akuta brist ber nu Skatteverket regeringen att snarast få möjlighet att tilldela personnummer som inte avspeglar personens födelsedatum. Samtidigt tar Skatteverket tillsammans med SCB, Polisen och Försäkringskassan första steget till en större reform av personnummersystemet som kommer att få stora konsekvenser för alla människor, myndigheter och företag i Sverige. Detta är nödvändigt för att Sverige ska bevara sin ledande position inom offentlig förvaltning, skriver Skatteverkets generaldirektör Mats Sjöstrand.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis hela sommaren.

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 75 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.