Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-03 12:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/polisen-maste-vaxa-med-ratt-kompetens/

DN DEBATT REPLIKER

DN Debatt Repliker. ”Polisen måste växa med rätt kompetens”

REPLIK DN DEBATT 22/5.

Fredrik Modigh, Polismyndigheten: Påståendet att vi är beredda att offra kvaliteten för att nå ökad polistäthet stämmer inte.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Polismyndigheten redovisade den 31 mars 2023 till regeringen förslag på åtgärder för hur en ökad polistäthet, som åtminstone motsvarar EU-genomsnittet, kan åstadkommas.

Påståendet att Polismyndigheten är beredd att ”offra kvaliteten på svensk poliskår för att nå dit” eller ”att stressa fram en försämrad utbildning”, stämmer inte.

Polismyndighetens förslag är offensiva, men samtidigt realistiska och värnar en fortsatt god kvalitet.

En väsentlig utgångspunkt för Polismyndighetens fortsatta tillväxt är att kvaliteten bibehålls i urvalsprocessen och i utbildningen till polis. Fortsatt tillväxt av poliser ska inte ske genom sänkta krav eller förkortad grundutbildning.

För att öka attraktiviteten att söka till polisutbildningen föreslår Polismyndigheten betald polisutbildning och flera utbildningsinriktningar, vilka utöver att svara mot myndighetens kompetensförsörjningsbehov, även förväntas att få fler behöriga sökande till polisutbildningen.

Framtidens polis behöver en stärkt kompetens för att kunna hantera en alltmer komplex brottslighet och vi tror att flera olika inriktningar kan attrahera fler behöriga att söka sig till polisutbildningen, samtidigt som vi blir bättre rustade att hantera morgondagens brottslighet.

Utöver att utbilda fler poliser behöver Polismyndigheten säkerställa att de förutsättningar som krävs för en ökad polistäthet finns på plats.

Sänkta krav eller sänkt kvalitet är inte rätt väg att gå för att öka antalet poliser. Våra förslag utgår från att komplexiteten i brottsbekämpningen kommer fortsätta öka och vårt fokus är att vi ska växa med rätt kompetens.

DN Debatt.22 maj 2023

Debattartikel

Polisförbundets ordförande Katharina von Sydow:
”Snabbutbildade B-poliser klarar inte brottsligheten”

Repliker

Fredrik Modigh, Polismyndigheten:
 ”Polisen måste växa med rätt kompetens”