Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 07:29 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/politiken-ska-ge-manniskor-mojlighet-att-delta-i-forandringen/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Debatt

”Politiken ska ge människor möjlighet att delta i förändringen”

Klimatet kan inte vänta, det kräver handling här och nu, skriver Isabella ­Lövin (MP), språkrör, Gustav Fridolin (MP), språkrör och Amanda Lind (MP), ­partisekreterare.
Klimatet kan inte vänta, det kräver handling här och nu, skriver Isabella ­Lövin (MP), språkrör, Gustav Fridolin (MP), språkrör och Amanda Lind (MP), ­partisekreterare. Foto: Björn Lindahl/IBL

DN DEBATT 3/5. Miljöpartiets valmanifest handlar om hur vi kan bygga ett land som vågar stå först i omställningen till en ny värld och hur människor får möjlighet att vara med i förändringen. Det är ett manifest för framtidstro, i en tid när så mycket av den politiska debatten fylls av uppgivenhet, skriver Isabella Lövin, Gustav Fridolin och Amanda Lind.

VAL 2018

Vi människor skriver själva våra kapitel i historieböckerna. Om vi vill så kan rubriken på kapitlet om vår tid bli ”Den modiga generationen”. Den som valde att agera när vi förstod konsekvenserna av klimatförändringar, utrotningen av arter och plasten i haven.

Mänskligheten står inför en stor förändring. Antingen en som kommer av ohejdade klimatförändringar och miljöförstöring. Eller en vi styr över själva, där vi i tid lyckas utveckla våra samhällen bort från resursslöseri och ständigt ökande utsläpp.

Vi vet vad klimatkrisen kan innebära. Vi ser redan krig och konflikter i resursbristens spår. Vi har också de tekniska lösningarna och kunskapen för att ställa om våra samhällen – om vi vill.

För att lyckas krävs en avgörande sak. Människor måste se att det går att ställa om, att ett bättre samhälle är möjligt. Det måste finnas en tro på förändringens kraft.

I riksdagen lägger de borgerliga och Sverige­demokraterna förslag om att kraftigt skära i klimat- och miljöpolitiken. Om den politiken blir verklighet skulle Sverige tappa sin internationella tätposition och försvåra för de människor som i var­dagen vill kunna leva klimatsmart.

Inget land i världen har lika bra förutsättningar som Sverige att bli världens första fossilfria välfärdsland. Våra naturresurser ger oss unika möjligheter att skapa ett 100 procent förnybart energisystem. När befolkningen växer kan vi bygga gröna, barnvänliga städer. Ekologisk mat, kulturliv och gröna industrier kan ge levande landsbygd.

I regering har Miljöpartiet drivit fram världens mest ambitiösa klimatlag. Vi har säkrat en bred uppgörelse bakom målet om 100 procent förnybar elproduktion. Vi har tagit striderna, även när det varit obekvämt. Sverige har i dag en skatt på flyget, miljöbudgeten har mer än fördubblats och intensivt svenskt förhandlingsarbete i EU har lett till ett hittills tredubblat pris på klimatutsläpp för den smutsigaste industrin.

Men för att nå klimatmålen räcker det inte med uppgörelser och mål, det krävs också att vi från politikens sida ger människor möjlighet att vara med i förändringen. Miljöpartiets valmanifest, som presenteras i dag, handlar om det: Hur vi kan bygga ett land som vågar stå först i omställningen till en ny värld. Hur människor får möjlighet att vara med i förändringen.

Det är ett manifest för framtidstro, i en tid när så mycket av den politiska debatten fylls av uppgivenhet. För att förändringen ska vara möjlig behövs en politik som leder till att:

1

Människor får vara med och göra klimatomställningen i sin vardag. Förändringen kan inte bara bäras av dig och mig själva, vi måste bära den tillsammans. Vi ska bygga ett samhälle där det är lätt att göra rätt. Ett av de krav vi lyfter fram först i valmanifestet är att bygga tåg som binder ihop hela Sverige – för att man ska kunna lita på tåget. Det klimatsmarta valet ska vara det billigare och enklare valet. Det handlar också om bra kollektivtrafik, säkra cykelvägar och satsningar på förnybara drivmedel. Att det ska vara lätt att sätta upp solceller på taket, och slippa miljöfarliga produkter i affären.

Vi vill fortsätta utfasningen av fossila subventioner och genomföra en storskalig grön skatteväxling så att det som är dåligt för miljön blir dyrare och det som är bra för miljön billigare.

2

Städerna blir barnvänliga och landsbygden levande. När Sverige växer ska vi bygga täta, barnvänliga städer där vi bygger bort både segregation och miljöpåverkan. Det ska vara möjligt att bo och utvecklas i hela landet. Det ska finnas bredband tillgängligt i hela landet, och skatten ska sänkas för dem som bor och driver företag i glesbygd. Skola och äldreomsorg ska kunna köpa ekologisk mat från svenska bönder.

Vi vill införa en skatt på importerat kött där antibiotika överanvänts i produktionen.

Svenska bönder och ekologisk produktion ska inte konkurreras ut av kött från djur som levt på sätt som inte skulle vara tillåtet i Sverige.

3

Hav och djur värnas. Om inget görs kommer vi att ha mer plast än fisk i haven år 2050. Därför behöver vi minska den onödiga förbrukningen av plast och fortsätta arbetet för att få bort kemikalier och gifter i vår natur och i vår egen vardag. Djur i haven och på land ska ha adekvat skydd och den biologiska mångfalden värnas. Fler skyddade områden fria från bottentrålning ska inrättas.

4

Klyftorna minskar. För att ett samhälle ska kunna möta svåra utmaningar krävs att det hänger ihop. Vi vill förverkliga Skolkommissionens agenda för att bryta segregation och ojämlikhet. Barngrupperna i förskola och fritids ska fortsätta minska. Unga som mår dåligt ska få stöd i tid. Vi vill stärka elevhälsan och steg för steg förverkliga en köfri barn- och ungdomspsykiatri.

5

Vi får mer tid för varandra. Vägen till ett hållbart samhälle är vägen bort från slit och släng, och ständigt ökad konsumtion. I valmanifestet föreslår vi att äldre anställda i välfärden ska kunna gå ner i tid utan att det drabbar pensionen. Vi accepterar inte att en generation kvinnor till får sämre pension än män. Vi vill ge fler rätt att ta ut löneökning i sänkt arbetstid. Vi föreslår också att det införs en möjlighet till utvecklingstid i upp till ett år för att ge människor chansen att fortbilda sig, starta företag eller att genom utbildning välja en ny väg i livet.

Vissa verkar tro att vår roll i världen inte spelar roll i valet. Vi tror tvärtom. Vårt valmanifest börjar i de globala frågorna. Vi har visat att Sverige kan ta ledarskap som exempel och påtryckare. Vi ska fortsätta att vara ledande i klimatarbetet och för genomförandet av FN:s utvecklingsmål Agenda 2030. Vi vill stärka den feministiska utrikespolitiken.

Under den kommande mandatperioden kommer den nya vapenexportlagstiftningen att prövas och vi kommer att arbeta för en strikt tolkning där Sverige inte exporterar vapen till diktaturer. Vi vill värna asylrätten, och åter förbättra möjligheten för familjeåterförening och skyddsskäl för till exempel HBTQ-flyktingar och kvinnor som flyr från hedersförtryck.

Det har aldrig varit viktigare att vara miljöpartist. Det är motvind för humanismen på många håll i världen. Det behövs länder och partier som visar att det finns en annan väg att gå, en väg där medmänsklighet och hållbar utveckling är ledstjärnan.

I riksdagen lägger de borgerliga och Sverigedemokraterna förslag om att kraftigt skära i klimat- och miljöpolitiken. Om den politiken blir verklighet skulle Sverige tappa sin internationella tätposition och försvåra för de människor som i vardagen vill kunna leva klimatsmart.

Vi människor står inför vår största uppgift någonsin, att agera så att våra barn och barnbarn kan blicka tillbaka på oss med stolthet. Klimatet kan inte vänta, det kräver handling här och nu.

DN Debatt.3 maj 2018

Läs fler artiklar på DN Debatt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.