Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-16 05:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/politiker-blundar-for-orsaken-till-valfardens-okade-kostnader/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Politiker blundar för orsaken till välfärdens ökade kostnader”

Produktivitetstillväxt i välfärden har visat sig svåruppnåelig. Om 1950-talets skolklass bestod av 20 elever hade den i dag behövt ha 100 elever ifall lärartjänsten hade genomgått samma produktivitetsökning som näringslivet, skriver artikelförfattarna.
Produktivitetstillväxt i välfärden har visat sig svåruppnåelig. Om 1950-talets skolklass bestod av 20 elever hade den i dag behövt ha 100 elever ifall lärartjänsten hade genomgått samma produktivitetsökning som näringslivet, skriver artikelförfattarna. Foto: Thomas Karlsson

DN DEBATT 14/10. Förtroendekrisen för de etablerade partierna bottnar i att långsiktigt stigande kostnader för välfärden ignorerats. Talet om höga skatter för att förbättra välfärden är en skönmålning då de höga skatterna täckt upp för stigande kostnader. Och produktiviteten i välfärden har inte kunnat höjas med marknads­reformer, skriver Magnus Lindmark och Lars-Fredrik Andersson.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in