Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-22 07:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/politiker-och-medborgare-oense-om-vinst-i-valfarden/

DN Debatt

DN Debatt. ”Politiker och medborgare oense om vinst i välfärden”

Sverige är det enda landet i världen där det är tillåtet att skattemedel som avsätts för skolan går till bolag i skolsektorn som sedan gör besparingar på lärarlöner och läro­medel för att skapa vinster för aktieägare och för att konkurrera ut idéburna skolor som prioriterar kvalitet, skriver Sten Widmalm.
Sverige är det enda landet i världen där det är tillåtet att skattemedel som avsätts för skolan går till bolag i skolsektorn som sedan gör besparingar på lärarlöner och läro­medel för att skapa vinster för aktieägare och för att konkurrera ut idéburna skolor som prioriterar kvalitet, skriver Sten Widmalm. Bild: Jessica Gow TT

Trots att en majoritet av medborgarna är emot vinster i välfärden går de flesta av våra politiker i motsatt riktning. Jag vill hävda att avståndet mellan politiker och väljare i denna fråga orsakas av att de som har regeringsmakten frivilligt samarbetar för mycket med ekonomiska intressenter, skriver statsvetaren Sten Widmalm.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in