Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-11 01:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/politikerna-har-abdikerat-till-forman-for-juristerna/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Politikerna har abdikerat till förmån för juristerna”

Vikten av politiskt ansvarstagande har påverkat juridiken på EU-nivå men märkligt nog har detta inte riktigt satt avtryck i Sverige och i Sveriges riksdag, skriver Oskar Taxén.
Vikten av politiskt ansvarstagande har påverkat juridiken på EU-nivå men märkligt nog har detta inte riktigt satt avtryck i Sverige och i Sveriges riksdag, skriver Oskar Taxén. Foto: Örjan Björkdahl

”Juridifiering.” Politikerna har avsagt sig vissa uppgifter medan svenska jurister och tjänstemän ofta gör motstånd mot politik de ogillar och tar egna initiativ. Justitieminister Morgan Johansson bör tillsätta en kommission för att reda ut hur makten är och ska vara delad, skriver Oskar Taxén, jurist på Kommunal.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis till 25 september!

Alla artiklar gratis fram till 25 september, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.