Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-26 10:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/politikerna-maste-aterta-makten-fran-juristerna/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Politikerna måste återta makten från juristerna”

När Åsa Regnér 2016 intervjuades om ambitionen att göra Barnkonventionen till svensk lag avslutade hon med att säga att när ”vi har barnkonventionen som lag så kommer den att pröva olika fall men jag kan inte uttala mig om hur utfallet av de fallen kommer att bli”. Det illustrerar hur politiken har juridifierats, skriver Oskar Taxén.
När Åsa Regnér 2016 intervjuades om ambitionen att göra Barnkonventionen till svensk lag avslutade hon med att säga att när ”vi har barnkonventionen som lag så kommer den att pröva olika fall men jag kan inte uttala mig om hur utfallet av de fallen kommer att bli”. Det illustrerar hur politiken har juridifierats, skriver Oskar Taxén. Foto: Paul Hansen

De senaste 30 åren har politiska beslut flyttats till myndigheter och domstolar. De högsta domstolarna har tagit ett större utrymme. Resultatet är en juridifiering där politiker i dag allt oftare retirerar bakom juristers beslut i stället för att försvara och förklara sin politik. Den här utvecklingen måste vändas, skriver Oskar Taxén, Kommunal.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in