Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-22 04:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/politiska-sakerhetshot-undergraver-demokratin/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Politiska ’säkerhetshot’ undergräver demokratin”

Ett exempel på ”säkerhetisering” är Donald Trumps uttalande om att utlysa ett nationellt nödläge med anledning av de migranter som är på väg till USA:s gräns från Centralamerika – för att få loss resurser till muren mot Mexiko, skriver Daniel Färm. Bilden visar den amerikanska presidenten under ett besök vid gränsen den 10 januari.
Ett exempel på ”säkerhetisering” är Donald Trumps uttalande om att utlysa ett nationellt nödläge med anledning av de migranter som är på väg till USA:s gräns från Centralamerika – för att få loss resurser till muren mot Mexiko, skriver Daniel Färm. Bilden visar den amerikanska presidenten under ett besök vid gränsen den 10 januari. Foto: Evan Vucci/TT

DN DEBATT 15/1. Vi ser i dag flera exempel på försök att klassa olika politiska frågor som säkerhetshot – i syfte att säkra ökade resurser eller ökad politisk prioritet utan demokratisk prövning och budgetmässiga avvägningar. Sådana försök kan dock i sig vara ett hot mot demokratin, och därmed paradoxalt nog utgöra ett säkerhetshot, skriver Daniel Färm, tankesmedjan Tiden.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in