Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-19 04:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/populisterna-anvander-sin-makt-for-att-kolonisera-staten/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Populisterna använder sin makt för att kolonisera staten”

USA:s president Donald Trump utser systematiskt personer som han uppfattar som lojala till höga positioner i den offentliga administrationen, och Turkiets ledare Recep Tayyip Erdogan har på politiska grunder avskedat fler än 160.000 tjänstemän och forskare/lärare, skriver Bo Rothstein.
USA:s president Donald Trump utser systematiskt personer som han uppfattar som lojala till höga positioner i den offentliga administrationen, och Turkiets ledare Recep Tayyip Erdogan har på politiska grunder avskedat fler än 160.000 tjänstemän och forskare/lärare, skriver Bo Rothstein. Foto: TT

DN DEBATT 24/3. En olycklig formulering i grundlagen öppnar upp för att ”demokratisk totalitarism” kan bli verklighet även i Sverige i framtiden. I ljuset av populismens politiska framgångar, där bland annat Turkiets och USA:s ledare fyller positioner i den offentliga sektorn med ”sitt folk”, bör man överväga att se över denna skrivning, skriver Bo Rothstein.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in