Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-07 08:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/postcovidvard-i-huddinge-ger-fler-ratt-hjalp/

DN DEBATT REPLIKER

DN Debatt Repliker. ”Postcovidvård i Huddinge ger fler rätt hjälp”

REPLIK DN DEBATT 11/11.

20 anställda på Postcovidmottagning Huddinge: Efter en tid kan patienterna gå tillbaka till primärvården.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Covidföreningen och nätverket Läkare till läkare ger i en debattartikel i DN sin bild av hur vården av långtidssjuka postcovidpatienter bedrivs på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Tyvärr innehåller artikeln en mängd missförstånd. En balanserad och korrekt bild är avgörande för att patienter som kommer till mottagningen ska känna sig trygga och veta att de erbjuds en specialistvård som är säker och av hög kvalitet.

Med hänvisning till komplexiteten i sjukdomen postcovid påpekas i debattartikeln behovet av specialistmottagningar med olika organspecialister och patientnära forskning. Postcovidmottagningen i Huddinge är just en sådan specialistmottagning. Här arbetar läkare inom olika specialiteter och andra professioner som sjuksköterskor, undersköterskor, fysioterapeuter, arbetsterapeuter, psykologer och kuratorer tillsammans för att erbjuda ett multidisciplinärt omhändertagande av våra patienter. Läkarna samarbetar inom hela universitetssjukhuset med kompetens inom bland annat infektions- och lungmedicin, kardiologi, allmänmedicin, radiologi, neurologi och rehabilitering.

Undertecknarna av debattartikeln hävdar att ”mottagningen styrs av hälsoprofessioner i stället för specialistläkare”. Det är en felaktig beskrivning. Medicinsk ansvarig för verksamheten är en specialistläkare. Omfattande patientnära forskning pågår vid mottagningen. Detta sker i samarbete med andra aktörer både nationellt och internationellt och i nära samarbete med Karolinska institutet, med anslag från Vetenskapsrådet och andra givare.

Vi vill också korrigera bilden av hur samarbete sker med primärvården. Mottagningen tar emot patienter som har svår postcovid från primärvården. Men efter en viss tid med utredning, diagnos, eventuell behandling och/eller rehabilitering inom specialistvården förväntar vi oss att de flesta patienter kommer att gå tillbaka till primärvården för fortsatt omhändertagande där. Många patienter blir sannolikt bättre med tiden och av behandlingar som ges (vi har redan börjat se förbättringar hos flertal patienter).

Starten av Postcovidmottagning Huddinge innebär att kapaciteten att ta hand om postcovidpatienter mer än fördubblats. Det multidisciplinära sättet har bibehållits, och många som tidigare arbetat med patienter i Solna har valt att fortsätta i Huddinge. Landets första mottagning för lukt- och smakbortfall efter covid-19 har nyligen öppnats på Karolinska universitetssjukhuset Huddinge. Därför känner vi inte igen bilden att flytten till Huddinge skulle ha drivits av ekonomiska skäl.

Vi som erbjuder vård på Postcovidmottagning Huddinge gör vårt yttersta för att utreda, diagnostisera, behandla och rehabilitera patienterna på bästa sätt, och samtidigt öka kunskaper. Alla krafter behövs för att bekämpa covid-19 och dess efterverkningar. Låt oss göra det med fakta, forskning och samarbete.

Ämnen i artikeln

Karolinska
Huddinge

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt