Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-15 23:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/pressetisk-overvakare-klarar-inte-sin-uppgift/

DN DEBATT

DN Debatt. "Pressetisk övervakare klarar inte sin uppgift"

Landets förste pressombudsman, kritiserar hur pressens självsanering utvecklats: allt färre anser det lönt anmäla tidningar till PO. Pressetiken blir allt sämre. Det leder till krav på skärpt lagstiftning. I detta läge är det mycket viktigt att de självsanerande organen förbättras. Men Pressombudsmannen går motsatt väg. PO har blivit en allmän mediedebattör, inte den åklagarliknande pressetiska övervakare som ursprungligen var tanken. Därför minskar antalet PO-anmälningar samtidigt som övertrampen ökar. Lösningen är att sluta tillsätta journalister som PO och gå tillbaka till en ordning med jurister på denna post. Det skriver Lennart Groll, tidigare PO och hovrättslagman.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis till 25 september!

Alla artiklar gratis fram till 25 september, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.