Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Debatt

Pride är en angelägenhet för hela Stockholm

Stockholm Pride är Sveriges största firande av allas lika rätt, oavsett könsidentitet och sexuell läggning. För politiska partier och intresseorganisationer är Prideveckan en höjdpunkt på året, då jämlikhet och sexualpolitik står i fokus. Pridefestivalen är också Stockholms största sommarfestival.

År 2011 deltog cirka 45.000 människor i paraden, och 450.000 tittade på. Enligt beräkningar från Stockholms stad genererar festivalen turistintäkter i storleksordningen 100 miljoner kronor varje år.

2011 drabbades Pride av ett ekonomiskt bakslag, och det har spekulerats i medierna om festivalens framtid. Ett viktigt stöd till festivalen kommer från Stockholm Visitors Board, en del av Stockholms stad, som de senaste åren har givit ett ekonomiskt bidrag. Borgarrådet Ulla Hamilton har i dagarna uttalat att Stockholm Pride borde redogöra för sin ekonomiska situation. Många olika röster framför kritik utan att ange konstruktiva alternativ.

Föreningen Stockholm Pride förhandlar med fordringsägare, samtidigt som planeringen för årets festival pågår för fullt. Man har trots den utmanande situationen fått fram ett starkt lag med människor som har alla möjligheter att göra 2012 års Pridefestival till den bästa hittills.

Medan förhandlingarna pågår måste man respektera att föreningen inte kan gå ut med närmare information om sitt ekonomiska läge.

De sedvanliga mekanismerna för insyn gäller, och föreningen kommer att upprätta ett bokslut inför sitt årsmöte i vår.

Stockholm Pride har en enorm inneboende kraft. Den kraften bor hos alla de volontärer som gör festivalen möjlig. Den bor hos alla de i hbtq-communityt som deltar i seminarier, konserter och fester under Prideveckan. Den bor hos alla organisationer och föreningar som bidrar med att fylla festivalen med innehåll.
Stockholm Pride kommer att överleva även den nuvarande ekonomiska situationen, liksom den har övervunnit ekonomiska motgångar tidigare.

Det som är viktigt är att alla som bryr sig om festivalens framtid sluter upp och gör vad vi kan för att stödja de personer som på ideell grund får festivalen att bli det vi älskar den för. En plats där man för första gången kan komma ut. En mötesplats för samtal om sex och politik. En fest för friheten att leva i sin egen identitet.

Pridefestivalen är en angelägenhet för hela Stockholm. Hbtq-communityt, politiker och näringsliv i Stockholm behöver agera tillsammans för att ge Pride bästa möjliga förutsättningar för att fortsätta vara allt det vi värdesätter.

Gustav Nilsonne, ordförande för RFSU Stockholm

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.