Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-05-28 08:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/problemet-med-arbetslosa-ungdomar-ar-overdrivet/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Problemet med arbetslösa ungdomar är överdrivet”

Statistikexperter: SCB:s arbetslöshetsstatistik misstolkas. Antalet unga arbetslösa är långt under 30 procent i åldersgruppen 15–24 år. När Statistiska centralbyrån började följa nya regler om hur arbetsmarknadsstatistiken redovisas ökade ungdomsarbetslösheten dramatiskt. Heltidsstuderande som samtidigt söker arbete räknades plötsligt som arbetslösa. Arbetslösheten är oroande hög, i synnerhet ungdomsarbetslösheten, men problemen överdrivs eftersom det är lätt att misstolka statistiken. Därför gäller det för dem som använder den att göra en rimlig tolkning för att rätt förstå utvecklingen av ungdomsarbetslösheten, skriver Claes-Håkan Gustafson och Berndt Öhman.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis hela sommaren.

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 75 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.