Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Debatt

”Rädsla för rasiststämpel hindrar integrationsdebatt”

Nederländerna avskräckande exempel. Många politiker vill inte diskutera integrationsfrågorna av rädsla för att debatten ska gynna Sverigedemokraterna. Men tystnad kommer bara att förvärra situationen. Låt inte integrationsdebatten implodera bara för att vi har fått ett främlingsfientligt parti i riksdagen, skriver Jasenko Selimovic (FP).

Sveriges integrationsdebatt är på väg att haverera. Samtidigt växer Sverigedemokraterna sig allt större. Den senaste opinionsmätningen i Aftonbladet visade på 9,9 procent. Få partier debatterar de integrationspolitiska utmaningarna och få är bekymrade över bristen på debatt.

Socialdemokraterna har inte ens en integra­tionspolitisk talesperson. Miljöpartiet och Vänsterpartiet debatterar sällan integrationen, och i den mån de gör det då gäller det oftast migrationspolitiken. Frågorna i riksdagen angående integration är få. Debattens stridslinje går mellan SD å ena sidan och Folkpartiet å andra.

Anledningen är naturligtvis att både Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har dragit sig tillbaka efter SD:s intåg i riksdagen. De vill inte diskutera integration eftersom de är rädda för att debatten kommer att gynna SD. Det är kanske hedervärt men tyvärr fel sätt att hantera problemet. Fortsätter vi på denna väg kommer vi att hamna i samma fälla som Nederländerna gjorde.

De två stora nederländska partierna drog sig tillbaka från debatten efter de främlingsfientligas intåg. De var rädda för att debatten skulle gynna de främlingsfientliga och de ville inte heller anklagas för att likna dem. De partier som ändå försökte ta upp vissa integrationsproblem smetades snabbt ned med anklagelser om främlingsfientlighet, vilket gjorde att även de backade från debatten.

Resultatet blev en enad kör av partier som bara var intresserade av att försöka visa vilka stora humanister de var och hur mycket de skilde sig från de främlingsfientliga politikerna Pim Fortuyn och Geert Wilders.

Men taktiken fick oönskade konsekvenser. De främlingsfientliga partierna uppfattades som de enda som ville debattera det som väljarna uppfattade som problem och de fick följaktligen väljarnas stöd. Under vissa perioder blev Wilders parti så stort att man spekulerade om att de i framtiden skulle bli Nederländernas största parti.

Ställda inför utsikten att en rasist skulle kunna bli landets premiärminister blev de etablerade partierna panikslagna. Och motvilligt anpassade de sig till en lättare variant av den rådande främlingsfientliga trenden. Ingen välkomnade förflyttningen i denna riktning men alla ansåg sig tvungna att spela med.

Den som följer svensk politik ser likheter med Nederländerna. De etablerade partierna har beröringsskräck vilket SD utnyttjar. Därför försöker SD dödskyssa de politiker som då och då tar upp integrationsproblem: ”XX kommer ut som sverigedemokrat” är ett vanligt Twitter från SD-konton.

SD försöker att rensa det politiska utrymmet kring integrationsfrågor. Tanken är att det bara ska finnas ett alternativ att rösta på för alla de väljare som anser att det finns något att förbättra med integrationen.

Det paradoxala i sammanhanget är att SD inte har någon integrationspolitik över huvud taget. De vill inte ha det. SD:s största fiende är en lyckad integration. Därför överdriver de integrationens misslyckande och använder det som ett argument för sitt huvudsyfte: att stoppa invandring.

Jag vänder mig här till er i oppositionen. Ni måste börja ta debatten om integration – inte på Sverigedemokraternas premisser men på era egna. Jag har förståelse för er rädsla att gynna de främlingsfientliga. Men tystnaden kommer att förvärra situationen. Om vi som tycker att invandrare ska vara välkomna till Sverige inte diskuterar de problem som finns med integra­tionen kommer de som föreslår minskad invandring att vara det enda alternativet. Då kommer vi snart att tvingas diskutera frågan: ska vi ha invandring över huvud taget.

Därför måste vi orka föra två strider samtidigt: både bekämpa främlingsfientligheten och förbättra integrationen. Angrip gärna den politik som regeringen för och tyck att Folkpartiets uppfattningar är fel, men snälla: debattera, föreslå egna lösningar och var ett alternativ för väljare i dessa frågor.

Jag ber er, framför allt som en invandrare i detta land. Låt inte Sverige gå den nederländska vägen. Låt inte integrationsdebatten implodera bara för att vi har fått ett främlingsfientligt parti. Vi har större utmaningar än att bli rädda för att bli kallade rasister.

En nyanserad debatt om integrationen, som både framhäver fördelar och problem, är nödvändig. När grupper från olika kulturer, värderingar, utbildningsgrader och sociala förhållanden börjar leva ihop uppstår fantastiska möjligheter men också värderingsstrider och missförstånd. Det är inget konstigt.

Och det är inte heller konstigt att det kan skapa oro och spänningar. När ett ökat antal invandrare kommer till Sverige nästa år, så kan ett nytt Forserum och ett nytt Sjöbo förväntas. Livet med obekanta människor kan vara förvirrande och svårt att bemästra både för migranter och för dem som redan är i landet.

Naturligtvis är det lätt att avfärda de nyanländas problem med ett ”de har aldrig haft det så bra” – och de ”inföddas” förvirring med ett föraktfullt ”rasister”. Men det vore bättre att försöka hjälpa båda grupperna. Det kräver en debatt, konkreta förslag och lösningar. Och anklagelser om främlingsfientlighet är inte en lösning.

Det som kan lindra förvirring och konflikter är att integrationsfrågor diskuteras, problem åtgärdas, människor hjälps. Vi kanske aldrig kommer att hitta en gemensam ståndpunkt. Men självaste diskussionen kommer att skapa ett nytt vi, ett kitt som håller oss ihop, som ger oss en känsla av solidaritet och som därmed skapar ett gemensamt land, där vi tillsammans formar vår framtid.

Det är vår, politikernas, uppgift att föra den debatten. Vi kan inte avstå från debatten, för då har vi abdikerat från vår uppgift.

Jasenko Selimovic (FP)

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.