Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Debatt

”Regeringen går emot regionalt självstyre”

Länsstyrelserna och landshövdingarna har i sin roll som statens förlängda arm en viktig och central roll i länen. De är den enda regionala aktören som har helhetsperspektivet om statens arbete på regional nivå och är en samordnande kraft, skriver civilminister Attefall på DN debatt 24/9, skriver Birgitta Losman (MP).

Att påstå att att staten skulle vara bäst på regionalt arbete, är att gå emot den sedan lång tid etablerade principen om självstyre i Sverige. De senaste årtiondena finns tyvärr många exempel på där staten alltmer griper in i kommunalt och regionalt självstyre.

Regionalisering är en global trend, som lyfter fram de folkvalda fullmäktigeförsamlingarnas rätt att ta beslut. Och som är ett uttryck för nationalstatens minskade betydelse i en globaliserad värld. Det är sorgligt att Sveriges regering i stället för att ta till vara regionaliseringens möjligheter väljer att avstå från att modernisera Sverige, en modernisering som också skulle vara en demokratisering.

Länsstyrelserna har även i framtiden en mycket viktig roll, exempelvis i tillsynsfrågor. Men det regionala utvecklingsarbetet i samverkan mellan region och kommuner bör vila nära det folkvalda mandatet. Idag finns ett antal statliga myndigheter som tilldelas utvecklingsuppdrag inklusive finansiella medel, som i stället bör vila på de folkvalda församlingarna.

Regeringen är inte beredd att i detta skede ändra kompetensfördelningen mellan stat och regionala organ i ett antal län. Attefall skyller på den lokala/regionala nivån. Men med ett starkt nationellt engagemang för regionalisering skulle de olösta frågorna kunna lösas. Kan det vara så enkelt att det känns obekvämt att som statlig företrädare flytta beslutsmakt närmare människor.

I Västra Götalands regionfullmäktige har vi dag, i konsensus med 49 kommuner, taget en utvecklingsstrategi för regionen 2014-2020. Den är avstämd mot EU2020 och det är detta dokument som vi vill ska vara basen för det regionala utvecklingsarbetet, inte årliga budgetposter och uppdrag till statliga myndigheter.

Sverige har en tradition av balans mellan starkt lokalt självstyre i kombination med en stark centralmakt. Med regeringens politik riskerar vågskålen tippa över mot allt kraftigare centralstyre.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.