Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Debatt

”Regeringen har missat chansen att genomföra de reformer som behövs”

Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson och partiledaren Annie Lööf vill bland annat se en genomgripande skattereform under nästa mandatperiod.
Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson och partiledaren Annie Lööf vill bland annat se en genomgripande skattereform under nästa mandatperiod. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

DN DEBATT 2/8. Inför höstens val vill Centerpartiet vara en motvikt till populism och främlingsfientlighet genom att göra valet till ett värderingsval. Klimatpolitiken ska vara offensiv med fokus på resultat och arbetsmarknaden ska förändras i grunden, skriver partiledaren Annie Lööf och partisekreterare Michael Arthursson när Centerpartiet nu presenterar sitt valmanifest.

VAL 2018

Sverige är ett fantastiskt land. Vi är präglade av öppenhet, strävsamhet och företagsamhet. Vi är ett av världens rikaste och mest jämställda länder. Vi är ett land som visat världen att det går att kombinera ekonomisk tillväxt med minskade klimatutsläpp. Vi kan erbjuda människor ett liv i fred och frihet. Den ekonomiska utvecklingen är fortsatt god och jobben blir fler.

Sverige är ett land som borde präglas av optimism och framtidstro. Men i stället känner många en stark oro. Klyftan är bråddjup mellan inrikes och utrikes födda. Mellan de som har jobb och de som inte har det. Mellan samhällen som har växtvärk och samhällen som bara har värk. Integrationen har misslyckats och det finns platser där barn växer upp utan att någonsin se sina föräldrar gå till jobbet.

Butiker stänger ner, kriminella nätverk tar över stadsdelar och skapar otrygghet. Landsbygden avvecklas i stället för att utvecklas. Vårdköerna har vuxit. Människor får vänta länge på att få tillgång till den vård som de har betalat skatt för under ett helt liv. Utsläppen sjunker inte så som de måste göra för att vi ska klara av att möta klimathotet, med naturkatastrofer och en förstörd miljö som följd.

Sverige är ett land som borde präglas av optimism och framtidstro. Men i stället känner många en stark oro.

Efter fyra år med Socialdemokraterna i regeringsställning är det uppenbart att de har misslyckats med att bygga ett Sverige som håller ihop. Det behövs förändring och ett nytt ledarskap som både kan ta ansvar och visa handlingskraft. Ett ledarskap som kan vända utvecklingen och skapa optimism och framtidstro.

I dag antar Centerpartiets förtroenderåd vårt valmanifest. Där beskrivs de förändringar som vi vill arbeta särskilt för att genomföra i regeringsställning den kommande mandatperioden. För även om utmaningarna är stora och svåra, så går de att lösa.

För oss finns det därför ett antal huvudlinjer som behöver vara väg­ledande för ett regeringsprogram:

1

Värderingar om frihet, medmänsklighet och jämställdhet måste vara vägledande. Höstens val är ett värderingsval. Det finns grupper som hotar de grundläggande värden som Sverige vilar på. Vi kan se samma sak hända i Sverige som vi sett i flera andra länder. När landet dras isär och klyftorna ökar, då ökar också vanmakten hos många. Det skapar grogrund för misstro och för viljan att peka ut syndabockar. Det leder till ett hårdare samhällsklimat och en växande extremism och främlingsfientlighet. Vi är farligt ute om det är nationalism och populism som får sätta agendan för Sveriges färdriktning. Vi kan se förfärande exempel både i Sveriges närhet och i USA på vad som kan hända.

Sverige ska vara ett medmänskligt land. Ett land där vi möter varandra med respekt, inte med hat eller hot. Där alla är lika inför lagen och ingen lämnas utanför. Där alla människor får chansen att förverkliga sin fulla potential. Där vi inte begränsar och detaljstyr, utan där vi stöttar och hjälper.

En röst på Centerpartiet är därför en röst mot populism, extremism och främlingsfientlighet. Det är en röst för ökad frihet och jämställdhet. En röst för minskad otrygghet, för medmänsklighet och öppenhet. En röst för alla människors lika rätt och värde.

2

Miljö- och klimatpolitiken ska fokusera på resultat. Klimatfrågan är vår tids ödesfråga. Effekterna av klimatförändringarna drabbar hela mänskligheten. Det är en tydlig värderingsfråga eftersom det handlar om hur vi tar hand om vår natur och vår miljö samt vad vi efterlämnar till kommande generationer.

Vi har sett tydliga prov på konsekvenserna av ett förändrat klimat. Extrema väderhändelser med svår torka, skogsbränder och översvämningar.

Läget är både allvarligt och akut, men klimatet kan räddas. Det kräver en djärv och offensiv klimatpolitik. Att vi brukar och förvaltar, inte förbrukar och förstör. Att vi samarbetar över de gränser som föroreningarna och naturkatastroferna inte bryr sig om. Att vi är rustade för att klara av ett förändrat klimat.

Men klimatet räddas inte genom att stoppa tillväxten och blicka bakåt. Det är genom att tro på grön tillväxt som vi kan klara klimatomställningen. Sverige kan och ska vara pådrivande i det internationella miljöarbetet. Vi ska bidra till globala klimatavtal. Vi ska arbeta för att EU:s klimatpolitik blir mer ambitiös. Och vi ska samarbeta med våra grannländer för att förbättra havsmiljön. Denna regering har tyvärr ägnat sig alldeles för mycket åt symbolfrågor som ineffektiva skatter och subventioner. Samtidigt har den minskning av klimatutsläppen som var så framgångsrik under alliansregeringen avstannat.

Det krävs fokus på resultat och tydliga styrmedel i stället för tomma planer. Det som släpper ut och smutsar ner ska beskattas och fasas ut. Det förnybara och gröna måste gynnas. Genom att ställa om fordonsflottan, se till att fler klimatsmarta lastbilar rullar på våra vägar, genom att satsa mer på förnybara bränslen, på snabba och punktliga tåg och på ett mer miljövänligt flyg kan Sverige gå före, visa vägen och bli ett klimatföredöme för resten av världen.

3

Reformer som förnyar Sverige. Regeringen har försuttit möjlig­heten att genomföra de reformer som Sverige behöver för att bli starkare. Nästa mandatperiod måste därför bli en reformperiod för att förnya Sverige. Vi måste genomföra de förändringar som behövs för att fler ska få jobb. Arbetsmarknaden måste förändras i grunden för att de som står utanför ska kunna komma in i tryggheten och värmen.

Bostadsmarknaden måste också förändras. Det måste bli enklare och billigare att bygga så att bostadsbristen minskar i hela landet. Det behövs också en genomgripande skattereform som sänker skatten på jobb och företagande och gör skattesystemet enklare.

Vi kommer också att arbeta för en långsiktig och blocköverskridande migrationspolitisk överenskommelse, som förenar humanism och medmänsklighet med ordning och reda.

4

Ansvarsfulla samarbeten för Sveriges bästa. Vi söker väljarnas förtroende för att vi tror att Centerpartiets politik är bäst för Sverige. Men inget enskilt parti kan ensamt lösa alla de utmaningar som Sverige står inför. Centerpartiet går därför till val med Alliansen. Tillsammans har vi visat att vi klarar av att regera på ett ansvarsfullt sätt. Vi har erfarenheten och förmågan att omsätta våra idéer och förslag så att de leder till konkreta resultat. Sverige behöver därför en ny alliansregering.

De utmaningar Sverige står inför går att lösa och alla som röstar har möjlig­heten att ge Sverige ett nytt ledarskap i september. Ett nytt ledarskap som för Sverige framåt.

DN Debatt.2 augusti 2018

Debattartikel

Annie Lööf, partiledare (C) och Michael Arthursson, partisekreterare (C):

”Regeringen har missat chansen att genomföra de reformer som behövs”

 

Läs fler artiklar på DN Debatt

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.