Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-04-01 16:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/regeringen-maste-genast-lagstifta-om-ny-biobankslag/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Regeringen måste genast lagstifta om ny biobankslag”

Om patienten samtycker sparas vissa medicinska prover i en biobank, vilken är viktig för forskning. Nu måste lagen som reglerar biobanken moderniseras, skriver artikelförfattarna.
Foto: Leif R Jansson/TT

DN DEBATT 5/8. Biobankslagen i Sverige är föråldrad och måste ersättas med en modern lagstiftning som inte hindrar viktig medicinsk forskning. På regeringens bord ligger redan ett färdigutrett förslag till en lagstiftning som framför allt ger ett tydligare integritetsskydd. Nu måste regeringen sätta fart på lagstiftningsarbetet, skriver företrädare för Biobank Sverige.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis fram till midsommarafton.

Alla artiklar gratis fram till 23 juni, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.