Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-19 10:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/regeringen-vill-inte-krava-insyn-i-partiernas-utgifter/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Regeringen vill inte kräva insyn i partiernas utgifter”

Sverige är i dagsläget det enda europeiska land, tillsammans med Monaco, Schweiz och Vitryssland som inte kräver rapportering om partiernas utgifter, skulder och tillgångar, skriver artikelförfattarna.
Sverige är i dagsläget det enda europeiska land, tillsammans med Monaco, Schweiz och Vitryssland som inte kräver rapportering om partiernas utgifter, skulder och tillgångar, skriver artikelförfattarna. Foto: Henrik Montgomery/TT

Regeringens förslag till ny lagstiftning för att öka insynen i partiers och kandidaters finanser har två svagheter: Dels krävs ingen redovisning av partiernas utgifter, skulder och tillgångar – vilket står i strid med europeisk praxis. Dels ska partierna rapportera finanserna först efter tio månader – i praktiken efter valet, skriver två demokratiforskare.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis till 25 september!

Alla artiklar gratis fram till 25 september, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.